Israelul, criticat vehement pentru construcţiile din Ierusalimul de Est

Israelul, criticat vehement pentru construcţiile din Ierusalimul de Est

Decizia de ieri a executivului israelian de a aproba construcţia a 1.300 de noi locuinţe în Ierusalimul de Est, un sector cu o populaţie majoritar arabă, s-a lovit de criticile virulente ale comunităţii internaţionale, care avertizează că o astfel de măsură va afecta serios procesul de pace, şi aşa fragil, din Orientul Mijlociu.

Aflat astăzi la Jakarta, liderul de la Casa Albă, Barack Obama, a avertizat că "acest tip de activitate nu ajută niciodată când discutăm despre negocieri de pace". "Sunt preocupat de faptul că nu văd eforturi suplimentare din partea părţilor implicate pentru a se ajunge la un progres ce ar putea duce în final la coexistenţa paşnică a Israelului cu o Palestină suverană", a adăugat preşedintele american într-o conferinţă de presă.

Statele Unite sunt "profund dezamăgite" de anunţul executivului de la Ierusalim, a subliniat şi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley.

UE a criticat, la rândul său, demersul guvernului condus de Benjamin Netanyahu. "Planul contravine eforturilor depuse de comunitatea internaţională pentru reluarea negocierilor directe iar o astfel de decizie ar trebui anulată", a subliniat Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru politică externă.

"Coloniile sunt ilegale în virtutea dreptului internaţional şi reprezintă un obstacol în calea păcii şi riscă să facă eforturile de identificare a unei soluţii bazate pe existenţa a două state aproape imposibile", a adăugat oficialul comunitar într-un comunicat citat de AFP.

Moscova a recomandat şi ea statului evreu să nu pună în aplicare decizia luată ieri. "Considerăm că este necesar ca partea israeliană să se abţină de la lucrările anunţate, ceea ce ar permite continuarea negocierilor israeliano-palestiniene", se arată într-un comunicat remis de diplomaţia rusă.

Aproape 270.000 de palestinieni şi 200.000 de evrei locuiesc în Ierusalimul de Est, aceştia din urmă stabiliţi în mai multe cartiere construite recent. Israelul consideră însă Ierusalimul "capitala eternă şi indivizibilă" a statului evreu, în timp ce palestinienii vor să îşi construiască noua entitate statală în jurul sectorului estic al oraşului.

Ne puteți urmări și pe Google News