Artileria israeliană a răspuns ieri prin tiruri limitate, după ce mai multe rachete lansate din sudul Libanului au lovit puncte din nordul statului evreu, rănind uşor două persoane.
Atacurile, asociate cel mai probabil cu ofensiva militară din Fâşia Gaza, au fost atribuite de oficialii israelieni grupărilor islamiste palestiniene şi nu organizaţiei şiite Hezbollah, aşa cum s-a crezut într-o primă fază. Potrivit Reuters, armata israeliană a replicat moderat, sugerând dorinţa statului evreu de a evita escaladarea situaţiei.
Rafi Eitan, ministru în cabinetul lui Ehud Olmert, a respins ipoteza potrivit căreia gherilele Hezbollah, împotriva cărora Israelul a desfăşurat o amplă campanie militară în vara anului 2006, ar fi lansat atacurile asupra teritoriilor din nordul ţării. „Cred că acestea sunt incidente izolate. Ne aşteptam la aşa ceva“, a declarat el, învinovăţindu-i pe militanţii palestinieni. Opinia sa a fost împărtăşită de un ministru libanez care a precizat că rachetele au fost lansate dintr-o zonă situată la 3 kilometri de graniţa cu Israelul şi controlată de trupele ONU de menţinere a păcii şi de armata libaneză. Mai mulţi militanţi Hamas refugiaţi în Liban au negat, de asemenea, orice implicare în aceste incidente. Statul libanez găzduieşte circa 400.000 de refugiaţi palestinieni, printre care s-au infiltrat şi militanţi islamişti, repartizaţi în 12 tabere situate în diferite zone ale ţării, cea mai mare fiind tabăra de la Ain al-Hilweh.
Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei, grupare sprijinită de Siria, este una dintre grupările care a lansat în trecut atacuri cu rachete Katiuşa asupra Israelului şi care a avertizat recent statul evreu că va deschide un nou front.