Israel cere Spaniei și Irlandei să revină asupra deciziei de recunoaștere a unui „stat palestinian”, după uciderea a șase ostatici în Gaza

Israel. Afiș cu ostaticii capturați de Hamas sursa: instagram Guvern Israel

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a declarat pe rețeaua de socializare X că uciderea celor șase ostatici deţinuţi de teroriștii palestinieni Hamas în Gaza reprezintă un „avertisment” pentru Spania şi Irlanda.

Israel cere Spaniei și Irlandei să revină asupra deciziei de recunoaștere a unui „stat palestinian”

El le-a cerut guvernelor celor două ţări să revină asupra deciziei de a recunoaşte un „stat palestinian”.

„Un stat palestinian va fi controlat de Hamas, sprijinit de Iran și va deveni o dictatură islamică radicală, care va amenința Israelul și națiunile moderate din regiune”, a scris liderul diplomației israeliene.

Uciderea brutală a șase ostatici israelieni de către teroriștii palestinieni Hamas servește ca un avertisment dur pentru orice țară care a recunoscut sau are în vedere să recunoască un stat palestinian după masacrul din 7 octombrie, a adăugat oficialul.

Katz le cere celor două state să renunțe la „pasul periculos” în favoarea teroriștilor

Katz l-a îndemnat atât pe președintele guvernului spaniol, Pedro Sánchez, cât și pe premierul irlandez, Simon Harris, să inverseze „pasul periculos” de recunoaștere a unui „stat palestinian” pe care l-au făcut în luna mai.

Declarațiile lui Katz vin după ce forțele armate au anunțat duminică că au recuperat în Gaza cadavrele a șase dintre cei peste 250 de oameni răpiţi în atacurile efectuate de teroriștii palestinieni în Israel pe 7 octombrie 2023, soldate cu moartea a peste 1.000 de civili israelieni și cu numeroase violuri, mutilări și profanări de cadavre.

Trupurile neînsuflețite ale celor șase ostatici - două femei și patru bărbați între 23 și 40 de ani - au fost găsite de IDF într-un tunel al teroriștilor Hamas din sudul Gazei.

Conflict între Israel și Norvegia

Reamintim că, pe 28 mai, Spania, Irlanda și Norvegia și-au oficializat decizia de a recunoaște un „Stat Palestinian”, decizie care a stârnit critici din partea clasei politice israeliene. De atunci, liderul diplomației israeliene a criticat frecvent cele trei guverne pentru această decizie.

La începutul lunii august, Katz a decis să revoce statutul celor opt diplomați ai Norvegiei la Autoritatea Națională Palestiniană, care guvernează părți mici din Cisiordania.

„Cei care ne atacă și duc o politică unilaterală împotriva noastră vor plăti un preț”, a declarat atunci ministrul în scrisoarea trimisă Ambasadei Norvegiei din țară.

În prezent, nouă țări europene recunosc un așa-zis stat palestinian, șase din fostul bloc comunist, precum Bulgaria, Polonia, Cehia, România, Slovacia și Ungaria, alături de Cipru, Malta și Suedia, precum şi aproape toate ţările arabe sau cele legate istoric de „mişcarea nealiniată”, potrivit Cadena ser.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)