Israel construiește prima „insulă de energie”. Cum va funcționa

Israel construiește prima „insulă de energie”. Cum va funcționaIsrael. Sursa foto: Dreamstime.com

Maale Gilboa, un kibbutz din Israel izolat situat pe un deal, a fost un loc puțin probabil pentru construirea unei comunități agricole, darămite pentru viitorul aprovizionării cu energie.

„Am ales cel mai dificil loc pentru a construi, acolo unde alții au spus „în niciun caz””, a declarat Dovi Miller, care a contribuit la înființarea kibbutzului în anii 1960 și care acum conduce operațiunile energetice ale acestuia.

Sarcina sa este de a face din kibbutz prima „insulă de energie” din Israel, o micro-rețea care se poate izola de rețeaua națională de electricitate.

„Construim un sistem care permite bateriilor noastre să primească energia electrică produsă, astfel încât să continue să funcționeze dacă rețeaua nu funcționează. Ne vom deconecta și vom deveni o insulă energetică”, a declarat Miller.

Gama sa de energie regenerabilă, inclusiv turbine eoliene, energie solară și un dom imens care stochează biogaz, a făcut din Maale Gilboa o alegere naturală pentru programul pilot.

Israel și tranziția energetică

Planul de tranziție energetică al Israelului este în lucru de ani de zile, dar a devenit mai urgent atunci când războiul a izbucnit pe mai multe fronturi în urma atacurilor mortale ale Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie.

Liniile electrice au fost avariate în acea zi, provocând pene de curent. Israelul a fost nevoit să își închidă temporar principala sursă de energie, zăcământul offshore de gaze naturale Tamar.

Există deja mii de proiecte de micro-rețele în funcțiune în întreaga lume, din Asia-Pacific, America de Nord, Orientul Mijlociu și Africa, în școli, spitale, închisori și comunități întregi, însă acestea depind adesea de finanțarea publică.

În 2022, Banca Mondială a declarat că micro-rețelele solare ar putea ajuta o jumătate de miliard de oameni să aibă acces la energie până în 2030, dar a adăugat că trebuie luate mai multe măsuri pentru a identifica oportunitățile, a reduce costurile și a depăși barierele financiare.

Proiectul pilot al Israelului privind micro-rețelele, care va fi finalizat în cursul anului viitor sau în următorii doi ani, va funcționa în paralel cu stocurile mari de motorină, cărbune și generatoare pe care le-a colectat.

Planul Ministerului Energiei este gândit ca o soluție de rezervă, nu de înlocuire, a centralelor majore care alimentează țara cu gaze naturale din câmpurile offshore. „În cazul căderii a mii de rachete, este clar că vor exista probleme legate de pene de curent”, a declarat Ron Eifer, șeful Diviziei pentru energie durabilă a ministerului.

Riscuri reduse pe timp de război

Cea mai mare parte a rețelei naționale se află deasupra solului și va fi o țintă probabilă în cazul în care luptele cu Hezbollah, susținut de Iran în Liban, vor escalada într-un conflict mai amplu.

Eifer a declarat că Israelul trebuie să descentralizeze distribuția energiei electrice pentru a reduce riscurile.

Scopul este de a crea cercuri în expansiune, fiecare cu propria sursă de energie și capacitate de stocare, pornind de la gospodării individuale și zone comunitare de urgență și extinzându-se la sate întregi sau cartiere de oraș. Se va începe cu reconstrucția comunităților de-a lungul granițelor dintre Gaza și Liban, care au fost avariate sau distruse.

Până în 2030, ministerul își propune să aibă cinci gigawați de energie regenerabilă în zona reconstruită din jurul Gazei, ajutând la atingerea obiectivului de a genera 30 % din energie din surse regenerabile până la acea dată. Până la sfârșitul anului 2023, aproximativ 13% din nevoile energetice ale țării proveneau din surse regenerabile.

Majoritatea micro-rețelelor vor utiliza energia solară provenită de pe acoperișuri sau de pe terenuri, care poate fi stocată în baterii pentru a fi utilizată noaptea. Energia suplimentară generată poate fi vândută la rețeaua națională. În cazul în care un câmp solar este lovit, acesta poate pierde unele panouri, dar poate continua să producă energie, a declarat Eifer.

Guvernul renunță la autorizații și subvenționează instalațiile, a spus Eifer, potrivit Reuters.

Mai mulți bani pentru sectorul privat din Israel

O piață este deja în creștere în ceea ce privește promovarea instalațiilor de stocare autonome și a câmpurilor solare. Israelul va începe luna aceasta să permită altor companii decât Israel Electric Corp (IEC), deținută de stat, să furnizeze energie electrică consumatorilor casnici.

Grupuri de telecomunicații precum Bezeq (BEZQ.TA) și Cellcom (CEL.TA) intenționează să concureze cu IEC, iar instalațiile autonome vor fi o sursă naturală pe care o vor utiliza, spun oficialii din industrie.

Ministerul Energiei se așteaptă ca aproximativ 12 miliarde de shekeli (3,3 miliarde de dolari) să ajungă în sectorul privat odată cu reforma.

Conglomeratul energetic Delek Group (DLEKG.TA)a anunțat marți că se alătură unui proiect pentru construirea a 500 de megawați de câmpuri de energie solară cu scop dublu pe terenuri agricole, similare celor utilizate de kibbutzul Maale Gilboa.

Această trecere la micro-rețele ar fi avut loc probabil la un moment dat, dar numai mai târziu, a declarat Amit Mor, CEO al Eco Energy Financial & Strategic Consulting și lector superior la Universitatea Reichman.

„Războiul este un catalizator. Există o necesitate de autosusținere energetică din cauza securității energetice strategice, a războiului și a riscurilor de mediu”, a declarat Mor. „În acest sens, Israelul poate servi drept model, drept microcosmos pentru adaptarea rapidă a acestei tehnologii pentru alte țări care se confruntă cu provocări similare.”

articol sustinut