Islanda este prima țară care își închide ambasada de la Moscova. Reacția Rusiei nu s-a lăsat așteptată
- Mihai Soica
- 10 iunie 2023, 21:03
Ministerul de Externe al Islandei va suspenda operațiunile ambasadei sale la Moscova începând cu data de 1 august. Oficial, Islanda a cerut Rusiei să își reducă activitățile diplomatice la Reykjavik. În replică, Rusia vorbește despre o acțiune inamicală.
Operațiunile ambasadei Islandei sunt suspendate din cauza unui nivel ”extrem de scăzut” al relațiilor comerciale, culturale și politice dintre cele două țări, a precizat un oficial al Ministerului de Externe.
”Situația actuală pur și simplu nu face viabilă funcționarea unei ambasade în Rusia pentru micul serviciu de externe al Islandei”, a declarat ministrul de externe Thordis Gylfadottir.
Ambasadorul rus a fost informat, vineri, despre decizie care trebuie aplicată în următoarele opt săptămâni. De asemenea, Islanda a mai cerut Rusiei să își limiteze operațiunile ambasadei de la Reykjavikm, și să reducă nivelul de reprezentate la rangul de birou consular.
Relațiile diplomatice dintre cele două țări nu au fost întrerupte, a precizat ministerul, adăugând că ambasada va fi redeschisă după ce relațiile se vor normaliza.
Rusia vorbește despre o acțiune inamicală
La o zi după acest anunț, Ministerul de Externe din Rusia a reacționat și a emis un comunicat de presă în care se face referire la un gest ”inamicală” și cu tentă ”antirusă”.
”Toate acţiunile antiruse ale Reykjavikului vor suscita în mod inevitabil un răspuns. Vom ţine cont de această decizie inamicală atunci când vom stabili relaţiile noastre cu Islanda pe viitor”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Moscova.
Islanda a mai anunțat că nu dorește o rupere a relațiilor diplomatice, ci doar o reducere substanțială a ”nivelului de reprezentare”.
Islanda are o ambasadă la Moscova din 1944, cu o pauză între 1951 şi 1953, relațiile dintre cele două țări având o vechime de aproape 80 de ani, potrivit Agerpres.
Islanda a organizat un summit anti Rusia
În luna martie 2023, Islanda a fost gazda Consiliului Europei, la care au participat liderii celor 46 de țări care fac parte din acet organism.
Principalul punct de pe ordinea de zi a ședinței a fost reprezentat de unitatea față de sancțiunile impuse Rusiei.
La acest summit, Berlinul, Parisul şi Londra au luat decizia de a trimite mai multe arme Ucrainei, pentru a face față agresiunii Rusiei.