Evenimentul Zilei > Economie > Isărescu vrea „cash” pentru stat, economia „reală” a României și reducerea ratelor dobânzilor
Isărescu vrea „cash” pentru stat, economia „reală” a României și reducerea ratelor dobânzilor

Isărescu vrea „cash” pentru stat, economia „reală” a României și reducerea ratelor dobânzilor

Obiectivul BNR rămâne asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale, în condiţii de stabilitate relativă a cursului de schimb şi de reducere graduală şi sustenabilă a ratelor de dobândă, zice Guvernatorul Mugur Isărescu

„Pentru perioada următoare, obiectivul imediat al Băncii Naţionale a României rămâne asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale în condiţii de stabilitate relativă a cursului de schimb al leului şi de reducere graduală şi sustenabilă a ratelor de dobândă. Vom urmări evoluţia situaţiei sanitare şi a măsurilor întreprinse de autorităţi, în scopul adoptării deciziilor adecvate. Raportul asupra inflaţiei corespunzător trimestrului I al anului curent va fi dat publicităţii la sfârşitul acestei luni”, a declarat Mugur Isărescu.

Eternul Guvernatorul al BNR a explicat că, după depăşirea, la finele lunii martie 2020, a vârfului tensiunilor generate de criza COVID-19 pe piaţa financiară internă, obiectivul imediat al BNR a fost păstrarea stabilităţii recâştigate şi asigurarea lichidităţii necesare finanţării în bune condiţii a sectorului public, firmelor şi populaţiei. În acest scop, BNR a sporit considerabil volumul operaţiunilor repo efectuate pe baze bilaterale – al căror stoc mediu zilnic a ajuns în perioada 1 aprilie – 15 mai 2020 la aproximativ 13 miliarde lei – şi a iniţiat, continuând apoi, cumpărarea de titluri de stat de pe piaţa secundară, stocul lor însumând la mijlocul lunii mai 3,1 miliarde lei.

Guvernatorul a precizat că amploarea acestor infuzii de lichiditate este reliefată şi de faptul că, în luna februarie, BNR a efectuat operaţiuni de absorbţie de lichiditate, media zilnică fiind de circa trei miliarde de lei.