Isărescu: "Sunt la vârsta întrebărilor. De ce nu folosim banii europeni?"
- Adam Popescu
- 25 noiembrie 2010, 13:06
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, astăzi, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) că a ajuns la "vârsta întrebărilor" şi se întreabă de ce nu folosim banii europeni pentru a ieşi din criză, întrucât aceste fonduri nu intră în deficitul bugetar, iar celelalte măsuri nu fac decât să ne adâncească în criză.
Potrivit guvernatorului BNR, programul de ieşire din criză de anul viitor, atunci când coaliţia de guvernare deţinea aproape 80% din susţinerea parlamentului, nu a avut rezultatele scontate.
El a explicat că soluţia de a majora deficitului bugetar prin alocarea resurselor către salarii nu este bună. "Dacă mărim deficitul în ideea că ieşim din criză vom constata că de fapt ne adâncim în ea", a spus Isărescu.
"Avem o problemă majoră de credibilitate, cu toate că nu este a BNR, este un mix. Chiar dacă avem lucrări publicate pe site-ul BNR, nici acuma nu se înţelege se înseamnă deficitul bugetar structural. Aud multă lume vorbind, dar cuvintele trec aşa în goana calului pe lângă ureche", a spus Isărescu. Soluţia ieşirii din criză - fondurile europene Şeful băncii centrale a precizat că România ar trebui să folosească banii europeni pentru a ieşi din criză, pentru că aceştia nu intră în deficitul bugetar.
O problemă în accesarea fondurilor europene, în concepţia guvernatorului BNR, este şi promovarea unei idei false precum că banii europeni ar fi ceva de genul "fata morgana" şi că nu-i putem atrage.
"În schimb tot venim cu soluţii care sunt false şi ne adâncesc în criză. De ce am eşuat? În 2009, atunci când coaliţia avea o susţinere majoritară, programul de ieşire din criză fost acela de a muta banii de la consum în investiţii. Uitaţi că nu a mers", a spus Isărescu. Cum explică Băsescu gradul de absorbţie Şeful statului, Traian Băsescu, prezent la aniversarea a 15 ani de BVB, a precizat că în repetate rânduri s-a adresat de la tribuna parlamentului şi a cerut autorităţilor responsabile să urgenteze mecanismele de atragere a fondurilor europene, însă rezultatele au fost slabe.
"La 1 ianuarie 2009 nu exista nicio autoritate de management autorizată pe cele şapte programe operaţionale. A început acest proces doar în 2009, iar în noiembrie anul trecut s-a reuşit autorizarea ultimei autorităţi, cea de la Ministerul Transporturilor", a spus Băsescu.
Potrivit acestuia, România a pierdut doi ani în procesul de accesare al fondurilor de la UE, care pentru perioda 2007-2013 se ridică la aproximativ 30 miliarde de euro, ceea ce înseamnă circa 28% din PIB-ul României din acest an.
"În momentul de faţă în numai două luni Ministerul Transporturilor a obţinut avizul de la Bruxelles pentru cinci tronsoane de autostradă de pe coridorul IV. Au fost lansate licitaţiile, până în februarie - martie ar trebui să avem atribuite contractele aşa încât din vară să se poată lucra acolo", a explicat preşedintele României. Primele segmente de autostradă care vor respecta noile standarde de cost impuse de Ministerul Transporturilor vor fi liciÂtate în această lună. Valoarea totală estimată: 1,327 miliarde de euro. Băsescu: Politicienii care spun că n-au bani de proiecte mint Acesta s-a adresat şi jurnaliştilor şi le-a spus că în cazul în care un politician spune că nu poate lucra la proiecte de infrastructură de drumuri sau altele să nu fie crezuţi.
"Dacă auziţi vreun politician că nu poate lucra că nu are bani în buget, dumneavoastră jurnaliştii să-i spuneţi minţi. Povestea că nu mi-a dat bugetul bani nu este una reală", a afirmat Băsescu.