Leo Varadkar și-a bătut rivalul, ministrul Locuinței Simon Coveney, cu 60% din voturi. La vârsta de 38 de ani, acesta va deveni, de asemenea, şi cel mai tânăr prim-ministru al Irlandei. El este de așteptat să preia conducerea fostului lider al Fine Gael, Enda Kenny, în următoarele câteva săptămâni.

Conducerea a fost decisă într-un sistem de colegiu electoral care dă 65% din voturi partidului parlamentar Fine Gael – alcătuit din 73 de membri ai adunării irlandeze, senatori și deputați europeni. Varadkar a venit să personifice liberalizarea unei țări care a fost considerată o dată ca fiind una dintre cele mai conservatoare națiuni ale Europei – homosexualitatea a fost ilegală până în 1993.

Noul lider al Fine Gael va trebui să fie aprobat de membrii independenți ai guvernului de coaliție minoritară înainte ca el să devină prim-ministru. Asta se așteaptă să se întâmple în această lună. Enda Kenny, în vârstă de 66 de ani, care a condus partidul timp de 15 ani și a fost aleasă ca prim-mnistru în 2011, a demisionat din funcția de lider al Fine Gael în luna mai.