Evenimentul Zilei > EVZ Special > Irinel Columbeanu: „Voi avea o campanie cu cheltuieli minime şi rezultate maxime!”
Irinel Columbeanu: „Voi avea o campanie cu cheltuieli minime şi rezultate maxime!”

Irinel Columbeanu: „Voi avea o campanie cu cheltuieli minime şi rezultate maxime!”

Nevoia de un primar independent la Primăria Capitalei şi dorinţa de a-i urni pe români la vot l-au determinat pe Irinel Columbeanu să candideze la şefia Bucureştiului.

"Fără afiliere la vreuna dintre formaţiunile politice ale ţării noastre, fără vreun suport favorizant din partea niciunui trust media şi fără niciun fel de obligaţie faţă de un grup prezent sau viitor de interese private, ca simplu cetăţean al Bucureştiului, fără întrerupere în ultimii 52 de ani, am curajul de a mă înscrie în competiţia de a obţine din partea dumneavoastră încrederea viitorului primar al Capitalei în următorii patru ani", şi-a susţinut Columbeanu candidatura, postând un filmuleţ pe Youtube.
Dacă în 2009 afaceristul de la Izvorani a reuşit să rămână în Top 300 Capital cu o avere estimată la 35-39 de milioane de euro, în 2010 şi 2011 nu a mai intrat în "clubul" bogătaşilor, ajungând la doar şapte milioane de euro, conform estimărilor. Scăderea cifrei de afaceri se datorează scandalului mediatic în care a fost implicat.
Irinel Columbeanu, care este domiciliat în Bucureşti, pe strada Uruguay, de 52 de ani, a vorbit în exclusivitate pentru EVZ despre candidatura sa.

EVZ: Cum aţi ajuns la decizia de a candida la Primăria Capitalei?

Irinel Columbeanu: Inexistenţa unui candidat independent aşa cum merită bucureştenii. Sorin Oprescu a intrat în cursă acum trei ani ca independent şi a câştigat, dar asta nu înseamnă că nu a avut şi meritele lui.

Să înţelegem că asul din mânecă este faptul că sunteţi independent politic?
Este în avantajul meu să fiu independent şi vreau să am o campanie diferită ce ceea ce s-a făcut până acum.

Ce va fi diferit?

Va fi o campanie de criză, cu cheltuieli minime şi rezultate maxime. Decenţă la capitolul cheltuieli, iar Internetul este cel mai ieftin şi cel mai eficient.

Cum îi veţi convinge pe bucureşteni să vă voteze?
Foarte simplu. Îi voi convinge nu să mă voteze, ci să meargă să voteze. Este cel mai important lucru şi am convingerea că efectul secundar va fi că mă vor vota mai curând pe mine.

Care este electoratul vizat?
Electoratul căruia nu îi va fi lene să îşi petreacă câteva minute mergând pănă la cea mai apropiată secţie de votare şi să pună buletinul de vot în urnă. Nu cred că vârsta are vreo relevanţă, dar mizez foarte mult pe electoratul tânăr, care până acum nu a făcut aceste drumuri până la secţia de votare şi care trebuie să îşi dea seama că o face pentru viitorul lui.

Ce şanse credeţi că aveţi?

Nu pot să fac astfel de aprecieri. Nu sunt sociolog. Las la latitudinea sociologilor dacă vor dori să mă introducă în sondajele de opinie şi voi citi rezultate în ziare. Dacă nu îi interesează nu mă supăr. Dar eu sunt convins că şansele mele vor fi direct proporţionale cu participarea la vot.

V-aţi gândit la un program?
Cel care intră în horă primul deschide dansul, iar eu nu sunt primul care şi-a anunţat candidatura. Dar lăsând gluma la o parte şi fiind vorba despre gospodărirea unui buget, oricine ar ajunge în poziţia de Primar al Capitalei ar trebuie să aibă mare grijă la capitolul cheltuieli şi fantezie la capitolul încasări.

Dacă v-aţi hotărât să candidaţi, înseamnă că nu sunteţi mulţumit de ceea ce s-a făcut până acum în Bucureşti.

Sunt multe de obiectat, dar pot spune că ajustarea cheltuielilor la dimensiunile lor reale, absorbţia de fonduri penibil de reduse pentru o capitală europeană, rezolvarea marilor proiecte ale Bucureştiului prin parteneriat public-privat pentru a avea un mediu propice pentru ca cineva să investească bani alături de o primărie. Sunt posibilităţi imense de afaceri şi deci de profit. Primăria a stat mult prea departe faţă de acest fenomen. Dar dacă un primar vrea să facă ceva şi are şi Consiliul de partea lui se găsesc căi să facă bine concitadinilor. Însă, fondurile alocate pentru Naţional Arena au fost foarte mari. 234 de milioane de euro pentru 55.600 de locuri, înseamnă vreo 4.200 de euro pentru ca un bucureştean să stea pe un scaun la meci. Nu este cea mai fericită investiţie, mai ales pe vreme de criză.

Anul trecut s-a discutat foarte mult despre problema câinilor vagabonzi. Ce soluţie aveţi?

Trebuie găsită o soluţie umană. Castrarea nu este o problemă, dar să fie eutanasiaţi sau să fie ţinuţi închişi nu poate fi o soluţie. Ar trebui să convingem mai mulţi oameni să îi adopte.

REACŢII

Un primar "bun la pat"
De când Irinel Columbeanu şi-a anunţat candidatura la primărie, foarte mulţi sunt cei care se întreabă care ar fi calităţile care l-ar recomanda pentru această funcţie. Dacă este să ne luăm după ceea ce povestea în anul 2009 prinţesa Brianna Caradja pentru site-ul eMulte.ro, Irinel Columbeanu e galant, şarmant, mic, dar bun la pat!
La aproape un deceniu şi jumătate de la sfârşitul poveştii de dragoste care i-a marcat viaţa, Brianna Caradja rememora nopţile petrecute în braţele lui Irinel: "Irinel era bun la pat. Ştiţi cum este, cei mici sunt mai buni. Am stat împreună aproape un an de zile, prin ‘96. Am avut o relaţie ok, dar îmi era foarte greu să vin tocmai din Paris, să ne vedem", declara prinţesa în 2009. "Era un bărbat galant şi şarmant! Îmi aduc aminte că a vrut să îmi facă cadou un Mercedes 600 SEL", a mai ţinut să precizeze Brianna.

Relaţie. Brianna Caradja şi Irinel Columbeanu Foto: Agenda de Timişoara
Pe de altă parte, Romaniţa Iovan, fosta iubită a miliardarului, spune că "orice cetăţean este liber să candideze la primărie" şi îl suţine pe Iri în problema maidanezilor.
Fostul candidat independent la Primăria Capitalei, Cozmin Guşă, îl sfătuieşte pe Irinel Columbeanu, prin intermediul Realitatea TV, să-şi ia pantofi cu toc, pe modelul Nicolas Sarkozy, pentru că românilor le plac bărbaţii impunători. Să ia lecţii de plâns de la unul din actorii noştri cei mai buni care câştigă puţin. Să se gândească la o doamnă divorţată simpatică, pe care să o ceară în căsătorie.
Să-şi evalueaze averea şi să fie pregătit să cheltuiască minim 25% din ea în campania electorală. Discutând cu prietenii lui, să dovedească că Sorin Oprescu e un chirurg prost şi că "varianta" vin cu bisturiul la primărie nu o reţetă de succes. Să o convingă pe Monica să nu detalieze aspectele vieţii lor intime, pentru că românilor le plac victoriile, nu loserii.
Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie califică posibila candidatură a lui Irinel Columbeanu la Primăria Capitalei drept una normală, fiind de dorit cât mai mulţi candidaţi.
“Aceasta este democraţia. Eu nu am nicio problemă, să fie sănătos. Fiecare are opţiunea lui şi să lăsăm oamenii să aleagă. Cred că este bine să fie cât mai multe candidaturi şi să fie şi candidaţi inventivi, cu soluţii, astfel încât bucureştenii să aibă de unde să aleagă şi într-adevăr să câştige cineva care să aibă reprezentativitate pentru Capitală", a spus vicepreşedintele PSD, citat de Mediafax.
"Va fi o chestie inedită, insolită. Este loc pentru toată lumea. Având în vedere popularitatea dânsului nu este exclus să facă o figură bună la alegeri" , a reacţionat edilului sectorului 2, Neculai Onţanu (UNPR), precizând că Irinel nu are nicio şansă să câştige.
"Orice cetăţean are dreptul să candideze şi să fie ales. Educaţia şi cei şapte ani de acasă îmi interzic să fac alte comentarii", a spus deputatul PDL, Silviu Prigoană. (Roxana Roseti, Marius Vulpe)