Irina Burnaia - teleormăneanca eroină a aerului. Români de poveste

Irina Burnaia - teleormăneanca eroină a aerului. Români de poveste Irina Burnaia. Sursa foto: Wikipedia

Irina Burnaia - teleormăneanca eroină a aerului. Cum a reușit o fetiță din Gratia Teleorman să devină o celebră femeie pilot de avioane?

Irina Burnaia - teleormăneanca eroină a aerului. Cum a reușit o fetiță din Gratia Teleorman să devină o celebră femeie pilot de avioane?

Irina Cioc s-a născut în județul Teleorman, în localitatea Gratia, în anul 1909. A urmat studii juridice, devenind avocată în Baroul Ilfov. Pasionată de zbor, a obținut brevetul de pilot la 27 octombrie 1933. Perioada interbelică este perioada în care multe femei sunt atrase de ideea zborului. Cum acesta era un hobby luxos și greu de atins, dar și periculos, exemplul eroinelor aerului din România trebuie să fie cu atat mai apreciate.

Prima femeie pilot care a survolat Carpații

A efectutat zborurui în Africa și a fost prima femeie româncă pilot care a survolat Carpații, la manșa unui aparat de zbor. A fost pilot pe Frontul de Est (comandant de escadrilă), instructor de pilotaj. A adoptat numele Burnaia pornind de la Câmpia Burnasului, unde a copilărit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Irina Burnaia a fost o femeie foarte ambițioasă. A riscat enorm în toate misiunile pe care le-a avut pe Frontul de Est. Astfel. a putut să fie atât comandant de escadrilă cât și instructor de pilotaj. Cursanții trebuiau selectați rapid și eficient, apoi educați, instruiți să ajungă cât mai repede și cât mai bine pregătiți la manșa aparatului de zbor.

În aer, o eroare de pilotaj, de decizie, un reflex întârziat sau o carență în pregătirea teoretică și de specialitate, ori o afecțiune medicală duc întotdeauna către un dublu-risc de pierdere ireparabilă: viața pilotului pierdută (a oamenilor transportați ) avionul și încărcăura materială în sine.

Irina Burnaia a „avut mână bună” cum se zice la selecția piloților.  Dar a venit schimbarea de după 23 august 1944 și toți cei care au luptat pe Frontul de Est erau vinovați în ochii sovieticilor care controlau tot. Evident, cu cât erai mai sus în ierarhie, riscai mai mult. Ori, Irina Burnaia și soțul ei Traian Udriski trec rapid la statutul de dușmani ai poporului, mai ales că Traian avea conexiuni cu Palatul Regal.

Irina Burnaia  s-a căsătorit cu Traian Udriski, instructorul Regelui Mihai apoi a fugit din România comunistă

A fost condamnată în contumacie de către comuniști, după ce a reușit să emigreze în Occident, la 3 ianuarie 1948 (a fugit cu un avion pilotat de soțul său, cei doi luându-și cu ei și fiul minor), când a părăsit România însuși Regele Mihai. A pilotat avioane civile care efectuau curse de pasageri în Orientul Apropiat, alături de soțul ei Traian Udriski, chiar instructorul Regelui Mihai.

În 1958, familia se mută din Liban, la Geneva. Fiul lor va deveni cetățean american, murind în 1983, din cauza unei hemoragii cerebrale.

A publicat două lucrări de memorialistică, în 1937 și 1988 în care povestește experiența numeroaselor sale zboruri.

A decedat la Geneva, în 1997.