Iranul, sub presiune. Arestări în cazul avionului ucrainean doborât de armată

Iranul, sub presiune. Arestări în cazul avionului ucrainean doborât de armată

Autoritățile din Iran au anunțat arestarea mai multor persoane responsabile de atacul asupra avionului ucrainean, tragedie în urma căreia și-au pierdut viața 176 de persoane aflate la bord, majoritatea fiind iranieni. Catastrofa a fost urmată de proteste masive de stradă, considerate cele mai mari, după revoluția islamică din 1979, în timpul cărora portretul generalului Soleimani a fost ars în piața publică.

Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a promis, într-un mesaj transmis de televiziunea publică de la Teheran, o investigație amănunțită cu privire la „eroarea de neiertat” în urma căreia a fost doborât avionul ucrainean. Aeronava 752 aparținând Ucraina International Airlines a fost lovită de rachete trase de armata iraniană care au ucis toate cele 176 de persoane la bord.

Purtătorul de cuvânt al Justiției, Gholamhossein Esmaili, a declarat că unii dintre cei acuzați implicați în doborârea avionului, au fost arestați, dar nu a spus câți sunt și nici cine sunt aceștia, transmite Reuters.

Cei mai mulți dintre cei care se aflau la bordul zborului erau iranieni sau cu dublă cetățenie. Canada, Ucraina, Marea Britanie și alte națiuni care aveau cetățeni în avion au stabilit o întâlnire care va avea loc joi la Londra pentru a analiza posibilitatea unor acțiuni legale împotriva regimului de la Teheran.

Pe fondul protestelor masive care au urmat acestei tragedii, autoritățile din Iran au anunțat și arestarea a 30 de persoane.

În cele 10 zile de când Statele Unite l-au ucis pe Qasem Soleimani, cel mai puternic comandant militar al Iranului, într-un atac cu drone, regimul de la Teheran s-a confruntat cu o escaladare a confruntării cu Occidentul și în țară car au atins niveluri fără precedent în istoria sa modernă.

Protestatarii, mulți dintre ei studenți, au organizat, de atunci, demonstrații zilnice scandând „Clericii se pierd!” Și au solicitat înlăturarea liderului suprem, Ayatollah Ali Khamenei, aflat la putere de peste 30 de ani.

Poliția a răspuns la unele proteste cu violență. În filmările ajunse în spațiul public se observă cum polițiștii bat protestatarii cu bastoane, mulți răniți fiind transportați pe brațe iar pe străzi se observă o adevărată baie de sânge. Totuși, poliția iraniană a refuzat să tragă la protestatari.

Ultimele postări video pe social media arată protestatari din Teheran și din alte orașe. Unii au sfâșiat sau au ars afișele cu Soleimani, un personaj înfățișat ani de zile ca erou național.

Și țările care găzduiesc facțiuni armate puternice, sponsorizate de Iran, precum Liban și Irak, s-au confruntat cu manifestații ostile împotriva regimului de la Teheran.

Ne puteți urmări și pe Google News