Iranul și Turcia sunt din nou la cuțite. Tensiuni uriașe între cele două țări, la mijloc este Siria

Iranul și Turcia sunt din nou la cuțite. Tensiuni uriașe între cele două țări, la mijloc este Siria Avertisment al poliției germane despre PKK; Sursa: Arhiva

Turcia amenință cu o nouă operațiune militară împotriva luptătorilor kurzi pe care îi consideră teroriști. Iranul și SUA avertizează că o astfel de acțiune ar destabiliza situația din regiune.

Şeful diplomaţiei iraniene, Hossein Amir-Abdollahian, a avertizat sâmbătă că orice acţiune militară a Turciei în Siria ar destabiliza regiunea, într-un moment în care Ankara ameninţă că va lansa o ofensivă, transmite AFP, citată de Agerpres.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a ameninţat de mai multe ori de la sfârşitul lunii mai că va desfăşura o nouă operaţiune militară împotriva a două localităţi din nordul Siriei. Acțiunea ar viza luptătorii kurzi din zonă, pe care administrația de la Ankara i-a catalogat drept terorişti.

Tensiuni mari

Guvernul din Iran se opune unei astfel de ofensive în această regiune. Ministrul de externe a făcut o vizită oficială în capitala siriană unde a fost primit de preşedintele Bashar al-Assad.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Orice acţiune militară a Turciei în nordul Siriei ar fi un element destabilizator în regiune", a declarat Amir-Abdollahian în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Damasc.

Preşedintele Assad, citat într-un comunicat de presă, a calificat drept nule acuzaţiile privind terorismul prin care Turcia justifică o eventuală ofensivă pe teritoriul sirian. „Aceste acuzații încalcă prevederile Cartei Naţiunilor Unite şi principiile dreptului internaţional. Acest regim atacă teritoriul sirian de îndată ce armata siriană avansează împotriva organizaţiilor teroriste“, a declarat președintele sirian.

Sâmbătă dimineaţa, Amir-Abdollahian, citat de agenţia oficială Irna, a declarat că vizita sa în Siria "a avut ca scop în special instaurarea păcii şi a securităţii în regiunea dintre Siria şi Turcia".

Zonă de securitate

Şeful diplomaţiei iraniene a efectuat luni o vizită la Ankara, unde a spus că "înţelege" necesitatea unei noi operaţiuni militare a Turciei împotriva luptătorilor kurzi din Siria.

Teheranul şi Ankara sunt ostile faţă de separatiştii kurzi care desfăşoară operaţiuni atât în Turcia, cât şi în Iran. Dar Teheranul este, de asemenea, un aliat puternic al regimului de la Damasc şi apără integritatea Siriei. O parte din teritoriul sirian se află sub controlul grupărilor armate kurde.

Cele două localităţi împotriva cărora Turcia vrea să lanseze o operaţiune militară, Tal Rifaat şi Manbij, fac parte dintr-o "zonă de securitate" de 30 de km pe care Ankara doreşte să o creeze de-a lungul graniţei sale cu Siria.

Statele Unite au înmulţit avertismentele împotriva unei ofensive a Turciei care riscă, în opinia Washingtonului, să destabilizeze regiunea şi să pericliteze lupta împotriva jihadiştilor.