Persepolis, animaţia premiată la Cannes, are premiera în România.
În orice colţ al lumii s-ar instaura, dictatura generează aceleaşi mişcări subterane, frici şi delaţiuni - ar putea fi, pentru spectatorii români, una dintre concluziile animaţiei „Persepolis“, care va avea premiera vineri. Producţia franceză, în regia lui Marjane Satrapi şi Vincent Paronnaud, şi-a început frumoasa carieră la Cannes, unde a luat premiul juriului, şi a continuat la Globurile de Aur (unde a concurat cu „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile“ la categoria Cel mai bun film străin), apoi la Oscar (animaţie).
Iron Maiden şi „glorioasa revoluţie islamică“
Înzestrat cu o autoironie seducătoare, filmul autobiografic al regizoarei Marjane Satrapi separă în două culori lumea de ieri şi cea de azi: în alb-negru apare Teheranul când fericit, când ameninţător al copilăriei şi adolescenţei sale, iar în culori e zugrăvită viaţa de după Iran, prezentul în Occident.
În 1978, Marjane, un copil adorabil a doi intelectuali din Teheran, Tadji (vocea lui Catherine Deneuve) şi Ebi, descoperă cum rude şi prieteni dispar în închisori. După restricţiile şi privaţiunile suferite în timpul monarhiei lui Shah Mohammad Reza Pahlavi, iranienii îşi pun speranţa în revoluţie, în Karl Marx, în idealuri socialiste. Însă dictatura religioasă a Ayatollahului Ruhollah Khomeini nu e nici pe departe ce visaseră.
La 14 ani, părinţii o trimit la Viena, la studii. Acolo se îndrăgosteşte pentru prima dată, intră în cercuri de nihilişti şi are primele deziluzii despre Occident. O relaţie eşuată o convinge să se întoarcă în ţară, unde îşi regăseşte apropiaţii, unii pervertiţi de ideologie. Într-un „slalom“ printre restricţiile dictaturii, Marjane (vocea Chiarei Mastroianni) fumează, bea, ascultă Iron Maiden şi petrece cu prietenii în subsoluri, subminând „conduita“ islamică, până e împinsă de părinţi să ia drumul Franţei, definitiv.
Acest tur de forţă autobiografic beneficiază de o artă grafică excelentă, sub semnătura lui Vincent Paronnaud, cel care a ilustrat iniţial povestea lui Satrapi în patru volume de benzi desenate. Animaţiei - realizată în trei ani, cu un buget de 8,1 milioane de dolari - îi reuşeşte acea combinaţie rară între artă şi comercial, care-i satisface deopotrivă pe critici şi pe spectatori.
Un film interzis de Iran
Guvernul iranian a reacţionat la „Persepolis“, chiar înainte de premiera absolută de la Cannes. Într-o scrisoare trimisă Ambasadei Franţei de la Teheran, oficialii îi acuzau pe organizatorii festivalului că „au ales un film care prezintă total nerealist realizările glorioasei revoluţii islamice din Iran“ şi cereau anularea proiecţiei. Ulterior, animaţia n-a mai rulat la Festivalul Internaţional de la Bangkok. Cu toate acestea, în mod paradoxal, „Persepolis“ a rulat de câteva ori în Teheran (cenzurat), cu acceptul oficialilor, în februarie anul acesta Guvernul iranian a reacţionat la „Persepolis“, chiar înainte de premiera absolută de la Cannes. Într-o scrisoare trimisă Ambasadei Franţei de la Teheran, oficialii îi acuzau pe organizatorii festivalului că „au ales un film care prezintă total nerealist realizările glorioasei revoluţii islamice din Iran“ şi cereau anularea proiecţiei. Ulterior, animaţia n-a mai rulat la Festivalul Internaţional de la Bangkok. Cu toate acestea, în mod paradoxal, „Persepolis“ a rulat de câteva ori în Teheran (cenzurat), cu acceptul oficialilor, în februarie anul acesta.
DISTRIBUŢIE
Voci celebre
„Persepolis“ a fost desemnat de revista „Time“ una dintre cele mai prestigioase producţii realizate în 2007, numind-o „un descendent legitim al clasicelor Disney“. După model american, vocile personajelor din „Persepolis“ aparţin unor actori renumiţ i. În varianta originală, în limba franceză, Chiara Mastroianni e adolescenta Marjane, Catherine Deneuve îi împrumută vocea mamei, Danielle Darrieux bunicii sale, iar Simon Abkarian îl interpretează pe tatăl regizoarei. În versiunea engleză, tatăl are vocea lui Sean Penn, unul dintre unchi, pe cea a lui Iggy Pop, iar bunica e Gena Rowlands. Filmul are premiera mâine, la Hollywood Multiplex şi Movieplex Cinema Plaza din Capitală.