Iranul continuă să amenințe comunitatea internațională în cazul în care îi vor fi impuse, din nou, sancțiuni economice.
Preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a avertizat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că vor fi repercusiuni grave, după declanşarea de către europeni a mecanismului de reglementare a diferendelor (MRD) împotriva Iranului.
Franţa, Germania şi Marea Britanie, cele trei state europene co-semnatare ale acordului nuclear din 2015 cu Iranul, au declanşat mecanismul de reglementare a diferendelor, prevăzut în text, pentru a constrânge Teheranul să revină la respectarea angajamentelor asumate.
În baza acordului semnat în 2105 la Viena, cunoscut ca Planul comun de acţiune cuprinzător (JCPOA), Iranul a convenit cu Franţa, Germania, Marea Britanie, China, Rusia şi SUA să-şi limiteze programul nuclear, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor. În 2018, preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea unilaterală a SUA din acest acord şi a restabilit sancţiuni economice dure împotriva Iranului.
Germania, Franţa şi Marea Britanie declară că sunt în continuare parte a acordului, însă Teheranul acuză cele trei ţări europene de lipsă de acţiune.
„Ceea ce aceste trei ţări europene au făcut în privinţa dosarului nuclear este regretabil”, a declarat duminică preşedintele Parlamentului de la Teheran, Ali Larijani. „Anunţăm clar că, dacă Europa, din indiferent care motiv, foloseşte articolul 37 din acordul pe teme nucleare într-un mod injust, atunci Iranul va lua o decizie gravă cu privire la cooperarea cu AIEA”, a adăugat acesta.
Articolul 37 din MRD prevede că, în lipsa unei soluţii, Consiliul de Securitate al ONU ar putea restabili toate sancţiunile pe care le ridicase după încheierea acordului nuclear.