Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat, marti, ca Iranul este dispus sa negocieze dosarul nuclear, dar nu va accepta drept conditie preliminara suspendarea procesului de imbogatire a uraniului, asa cum prevede o rezolutie adoptata de Consiliul de Securitate, relateaza Reuters.
"Ei ne spun "veniti si negociati in privinta programului nuclear iranian, dar cu conditia sa va suspendati activitatile". Am declarat ca dorim negocieri si discutii, dar tratative sub conditii echitabile", a declarat Ahmadinejad intr-un discurs difuzat de televiziunea publica cu o zi inainte de expirarea termenului-limita impus de ONU pentru suspendarea activitatilor nucleare ale regimului de la Teheran.
Liderul iranian a cerut tarilor occidentale sa-si suspende si ele programele de imbogatire a uraniului daca vin si pretind Teheranului sa faca acest pas.
Principalul negociator al Iranului in dosarul nuclear, Ali Larijani, urma sa se intalneasca ieri-seara la Viena cu seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohamed El Baradei, pentru "un efort de ultim minut" de solutionare a crizei, dupa cum s-a exprimat acesta din urma.
El Baradei urmeaza sa prezinte in scurt timp Consiliului de Securitate un raport in care se asteapta ca el sa confirme faptul ca Teheranul continua programul de imbogatire a uraniului si chiar face progrese. Prezentarea acestui raport risca sa conduca la o inasprire a sanctiunilor limitate decise de Consiliul de Securitate la 23 decembrie.
Manevre de intimidare In acest context tensionat, portavionul american USS John C. Stennis, a carui trimitere in Orientul Mijlociu a fost anuntata in ianuarie de presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a sosit luni la destinatie, unde s-a alaturat portavionului USS Dwight D. Eisenhower. In zona Golfului se afla si portavionul USS Boxer, desi autoritatile americane nu au facut nicio legatura intre prezenta sa in regiune si tensiunile cu Iranul.
In replica, ambarcatiunile iraniene de patrulare si-au intensificat in ultima saptamana activitatile de monitorizare a sistemului de aparare a terminalelor petroliere irakiene din larg, au declarat luni oficiali militari americani, citati de CNN.
Vorbind sub protectia anonimatului, oficialii mentionati au explicat faptul ca SUA nu considera activitatile Iranului ca fiind agresive sau provocatoare. Misiunile de patrulare fac parte din eforturile Iranului de crestere a prezentei militare in regiune.
Lovituri Precise
Plan de neutralizare a Iranului Planurile SUA privind un eventual atac impotriva Iranului nu vizeaza doar complexurile nucleare iraniene, ci si infrastructura militara a tarii. Un asemenea atac ar viza bazele aeriene, navale, instalatiile de lansare a rachetelor si centrele de comanda ale armatei iraniene, sustine BBC, citand surse diplomatice.
Potrivit acestora, in cazul in care Iranul nu se conformeaza solicitarilor internationale privind suspendarea programului nuclear, strategii din cadrul Comandamentului Central al armatei americane din Florida au selectat deja tintele iraniene, printre acestea figurand complexurile nucleare de la Natanz, Isfahan, Arak si Bushehr.