Iranul a început să producă uraniu îmbogăţit 60% în uzina din Fordo
- Adriana Popescu
- 23 noiembrie 2022, 14:34
Iranul a început să producă uraniu îmbogățit 60% în uzina sa Fordo, un procentaj mult peste pragul fixat de acordul internaţional din 2015 privind programul său nuclear, a anunţat marţi agenţia de presă ISNA.
Acordul încheiat între Iran şi occidentali urmăreşte să împiedice Teheranul să se doteze cu arma atomică, un obiectiv pe care Iranul a negat întotdeauna că l-ar urmări.
Dar după retragerea Statelor Unite /din acord/ în 2018 şi restabilirea sancţiunilor americane care îi sufocă economia, Teheranul nu şi-a mai respectat, treptat, obligaţiile.
În aprilie 2021, Iraul a anunţat că a început să producă uraniu îmbogăţit 60% la uzina din Natanz (centru), apropiindu-se de cele 90% necesare confecţionării unei bombe atomice.
"Iranul a început producţia de uraniu îmbogăţit 60% pentru prima dată la Fordo", a arătat marţi agenţia ISNA.
Această uzină subterană situată la 180 km sud de Teheran a fost repusă în funcţiune în 2019 şi a fost recent modificată pentru a obţine o eficacitate mai bună.
Duminică seara, Iranul a anunţat că a luat măsuri de retorsiune contra Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în urma unei rezoluţii a acesteia prin care critica lipsa de cooperare a Teheranului, prezentată de Statele Unite şi trei ţări europene (Regatul Unit, Franţa şi Germania).
Negocierile pentru relansarea acordului din 2015, cunoscut sub acronimul englez JCPOA, încheiat între Iran, Uniunea Europeană şi şase mari puteri, printre care Statele Unite, se află într-un punct mort.
"În plus, într-o a doua acţiune ca răspuns la rezoluţie, Iranul a injectat gaz în alte două centrifuge IR-2m şi IR-4 în uzina de la Natanz", a adăugat ISNA.
Această creştere a puterii are loc când AIEA se confruntă cu o restricţionare netă a inspecţiilor la faţa locului, notează lalibre.be.
Traducere Rador