Iranul anunță că deține tehnologia pentru rachete supersonice

Iranul anunță că deține tehnologia pentru rachete supersonice

Iranul a declarat miercuri că deține tehnologia pentru a construi rachete de croazieră supersonice. Acest anunț nu face decât să crească preocupările Occidentului cu privire la ce poate face Teheranul.

Anunțul vine la câteva zile după informații despre sosirea a peste 3.000 de marinari și pușcași marini americani la bordul a două nave de război americane în Marea Roșie pentru a descuraja Iranul să pună mâna pe nave comerciale care călătoresc prin Strâmtoarea Ormuz din Golf.

Racheta de croazieră supersonică va deschide un nou capitol în programul de apărare al Iranului, deoarece este extrem de dificil să interceptezi o rachetă care zboară la viteze mai mari decât a sunetului", a relatat agenţia semi-oficială Tasnim.

Anunțul care îngrijorează Occidentul. Iranul deține tehnologia pentru rachete de croazieră supersonice

În ciuda opoziţiei SUA şi a Europei, Iranul a declarat că îşi va dezvolta în continuare programul de rachete defensive. Cu toate acestea, analiştii militari occidentali spun că Iranul îşi exagerează uneori capacităţile rachetelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iranul, care are unul dintre cele mai mari programe de rachete din Orientul Mijlociu, spune că armele sale sunt capabile să ajungă la bazele Israelului şi Statelor Unite din regiune.

Noua rachetă de croazieră este în prezent supusă testelor, a informat agenția de presă Tasnim.

Preocupările legate de rachetele balistice ale Iranului au contribuit la decizia în 2018 a președintelui american de atunci, Donald Trump, de a renunța la pactul nuclear de la Teheran din 2015 cu șase puteri majore și de a reimpune sancțiuni împotriva Teheranului.

Rachetele supersonice de croazieră Brahmos din India sunt prezentate în timpul repetiției generale pentru parada de Ziua Republicii din New Delhi. (Fotografie de fișier: Reuters)

Sursa foto: Reuters

Pe de altă parte, Joe Biden este în impas cu negocierile

Discuţiile indirecte între Teheran şi administraţia preşedintelui american Joe Biden pentru salvarea acordului nuclear au intrat în impas din septembrie anul trecut.

În cel mai recent dintr-o serie de atacuri asupra navelor din Golf începând din 2019, Marina americană a declarat luna trecută că a intervenit pentru a împiedica Iranul să captureze două petroliere comerciale în Golful Oman.

Pentagonul a trimis luna trecută avioane de luptă F-35 şi F-16 suplimentare, împreună cu o navă de război, în Orientul Mijlociu, în încercarea de a monitoriza căile navigabile cheie din regiune, în urma sechestrării şi hărţuirii de către Iran a unor nave comerciale de transport maritim, informează alarabiya.net.