Iran, sub pumnul lui Trump. Gardienii Revoluției, loviți de sancțiuni

Iran, sub pumnul lui Trump. Gardienii Revoluției, loviți de sancțiuni

Serviciile americane de informații acuză entitățile guvernamentale iraniene că au pus mâna pe datele alegătorilor americani pentru a-i influența în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie.

Washingtonul a anunțat sancțiuni împotriva Iranului, după o tentativă de „ingerință electorală” iraniană.

„Regimul iranian a vizat procesul electoral al Statelor Unite cu încercări flagrante de a semăna discordie printre alegători prin răspândirea dezinformării online și efectuarea de operațiuni rău intenționate pentru a-i induce în eroare”, a declarat Trezoreria SUA într-un comunicat.

„Entitățile guvernamentale iraniene, deghizate în mass-media, au vizat Statele Unite pentru a submina procesul democratic american”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Regimul iranian folosește narațiuni false și alte conținuturi înșelătoare în încercarea de a influența alegerile din SUA”, a declarat secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, fără să ofere alte detalii, promițând în continuare să „contracareze contracara eforturile oricărui actor străin care ar amenința procesul electoral ”.

„Intimidarea alegătorilor, tulburări sociale”

Entitățile vizate de sancțiuni sunt Gardienii Revoluției și unitatea lor de elită pentru operațiuni străine, Forța Quds, ambele deja sancționate de mai multe ori de Washington.

Dar și Institutul Bayan Rasaneh Gostar, prezentat ca instrument de propagandă al Gardienilor Revoluției, precum și Uniunea Iraniană a radiourilor și televiziunilor islamice și Uniunea internațională a media virtuale.

„Personalul Bayan Gostar a planificat să influențeze alegerile prin exploatarea problemelor de societate din Statele Unite, inclusiv pandemia Covid-19 și prin denigrarea personalităților politice americane”, a declarat Trezoreria.

Trezoreria nu evocat clar o legătură între aceste sancțiuni și acuzațiile făcute miercuri seară de directorul serviciilor de informații americane, John Ratcliffe. Acesta din urmă a acuzat Iran și Rusia că au pus mâna pe datele alegătorilor SUA „separat”.