E-mailurile păreau să provină de la un grup de extremă dreapta pro-Trump și erau menite să „producă tulburări”, a declarat directorul Serviciilor Naționale de Informații, John Ratcliffe.

Ratcliffe a mai spus că oficialii americani au descoperit că Iran și Rusia au obținut „unele informații despre înregistrarea alegătorilor”.

Anunțul vine cu 13 zile înainte de alegerile prezidențiale.

Informarea serviciilor venită atât de aproape de data votului este văzută ca o dovadă a îngrijorărilor guvernului cu privire la interferența votului și campaniile de dezinformare din partea actorilor străini.

Ratcliffe a mai declarat despre „e-mailurile” Iranului că se pretinde că sunt trimise de Proud Boys pentru a „intimida alegătorii, a incita la neliniște și a deteriora atmosfera de vot” pe președintele Donald Trump.

El a adăugat că datele alegătorilor ar putea fi utilizate în încercările de a „comunica informațiilor false alegătorilor înregistrați, care speră că vor semăna haos de confuzie și vă vor submina încrederea în democrația americană”.

Ratcliffe a declarat că oficialii „nu au văzut aceleași acțiuni din partea Rusiei”, dar sunt conștienți că aceștia au unele informații despre alegători.

În multe state, datele alegătorilor sunt disponibile la cerere, deși fiecare stat are cerințe diferite cu privire la cine poate solicita informații despre alegători, ce date sunt disponibile și cum ar putea fi utilizate aceste date, conform Conferinței Naționale a Legislativelor de Stat.

„Dacă primiți un e-mail intimidant sau manipulator în căsuța de e-mail, nu vă alarmați și nu-l răspândiți”, a spus Ratcliffe, numind acțiunile de influență a alegătorilor americani „încercări disperate ale adversarilor disperați”.

Acest anunț are inevitabil nuanțe ale interferenței rusești din 2016 în alegerile din SUA. În acele alegeri, mii de roboți falși au fost creați pe rețelele sociale pretinzând a fi alegători americani. De asemenea, au fost sparte și sistemele informatice .

Nu este clar, încă, modul în care Iranul și Rusia au obținut informațiile despre alegeri și nici ce informații dețin, scrie BBC.