Evenimentul Zilei > EVZ Special > Manevre periculoase ale Gardienilor Revoluției lângă navele americane
Manevre periculoase ale Gardienilor Revoluției lângă navele americane

Manevre periculoase ale Gardienilor Revoluției lângă navele americane

Pentagonul a denunțat, miercuri, manevre „periculoase” ale ambarcațiunilor Gardienilor iranieni ai Revoluției în proximitatea navelor de război americane care patrulează în Golf.

Potrivit US Navy, 11 vedete ale corpului Gardienilor Revoluției, armata ideologică a regimului de la Teheran, „s-au apropiat de mai multe ori şi au hărţuit” şase nave de război americane aflate într-o misiune de supraveghere comună a căilor maritime în apele internaţionale din nordul Golfului.

Vedetele iraniene au trecut în mai multe reprize prin fața și spatele navelor americane, evoluând „foarte aproape și cu mare viteză”, a precizat US Navy într-un comunicat.

Iranienii s-au apropiat la 50 de metri de portelicopterul USS Lewis Puller și la mai puțin de zece metri de prora navei de patrulare Maui, conform marinei americane, care a publicat o serie de fotografii ale incidentului, scrie La Presse.

Echipajele americane au lansat avertismente şi au activat sirenele, fără a obţine răspuns din partea vedetelor iraniene.

Subliniind comportamentul „periculos şi provocator” al Gardienilor Revoluției, Pentagonul a indicat că forţele navale americane „vor rămâne vigilente”.

„Ele sunt instruite să acţioneze profesionist, dar ofiţerii noştri au dreptul să acţioneze pentru a se apăra”, se arată în comunicat.

Zona Golfului, în special strâmtoarea Ormuz, situată între Iran și Sultanatul Omanului, este teatrul unor tensiuni de lungă durată.

Navele occidentele patrulează regulat în această zonă pentru a asigura libertatea de navigație după mai multe incidente care i-au implicat pe Gardieni, anul trecut.

Foto: us navy