Evenimentul ZileiInternationalIran: Internetul va fi deblocat doar odată cu încetarea manifestațiilor împotriva creșterii prețurilor la benzină

Iran: Internetul va fi deblocat doar odată cu încetarea manifestațiilor împotriva creșterii prețurilor la benzină

Iran: Internetul va fi deblocat doar odată cu încetarea manifestațiilor împotriva creșterii prețurilor la benzină
Guvernul iranian a declarat marți că va debloca accesul la internet doar atunci când autoritățile vor fi sigure că nu va fi folosit abuziv în timpul manifestațiilor violente împotriva creșterii prețurilor la benzină.

Republica islamică a fost în mare parte offline după restricționarea accesului la internet, decisă de autorități a doua zi după protestele din întreaga țară, care au izbucnit vineri.
„Oameni care muncesc în multe domenii și băncile… s-au confruntat cu probleme și am încercat să rezolvăm acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Rabei, citat de agenția de știri semi-oficială ISNA.
„Internetul va reveni treptat în unele provincii unde există asigurări că nu se va abuza de el”, a mai declarat oficialul.
„Înțelegem că oamenii s-au confruntat cu dificultăți… dar grija mai mare, în circumstanțele actuale, se referă la menținerea păcii și stabilității în țară.”
Protestele din Iran au izbucnit vineri, după ce s-a anunțat că prețul benzinei va fi majorat cu până la 200% în țara foarte afectată de sancțiuni economice.
Cel puțin cinci decese au fost confirmate în urma violențelor în care tineri mascați au dat foc la benzinării, bănci și instituții ale statului.
Este încă neclar cât de extinse sunt protestele, în mare parte ca urmare a restricțiilor de folosire a internetului.
Întreruperea a dus la oprirea fluxului de videoclipuri care prezentau demonstrații sau acte de violență asociate acestora, pe rețelele de socializare.
Netblocks, un site web care monitorizează oprirea traficului de internet la nivel global, susține că gradul de conectivitate la internet a fost de doar 4% marți în Iran, în comparație cu nivelurile normale.
„La șaizeci și cinci de ore după ce #Iranul a impus o închidere aproape totală a internetului, ultimele rețele sunt oprite chiar acum”, a postat pe Twitter reprezentantul site-ului.
Economia Iranului este grav afectată din luna mai a anului trecut, când președintele Donald Trump a retras unilateral SUA dintr-un acord nuclear semnat în 2015 și a re-impus sancțiuni deosebit de grele.

 


Accesează: