Caz de război. Atac cu rachete din Iran, în Pakistan. Doi copii au fost uciși
- Alexandru Stan
- 17 ianuarie 2024, 08:12
Iranul a lansat un atac cu rachete în Pakistan, ucigând doi copii. Proiectilele iraniene vizau două baze ale grupului militant Jaish al Adl, organizație sunnită considerată inamică de către regimul teocratic de la Teheran. Cu o zi în urmă, Iranul a bombardat ținte din Irak și Siria, riscând să escaladeze tensiunile din lumea islamică perturbată de războaiele din Fâșia Gaza și Marea Roșie.
Iran vrea război total
Pakistan jură răzbunare
Iran a atacat Siria și Irakul
Iranul a anunțat luni seara că a lansat lovituri în Irak și Siria, împotriva unui „sediu de spionaj și a unei adunări de grupări teroriste anti-iraniene”. Anunțul a scurt timp după ce rachetele iraniene au lovit o zonă rezidențială. Acolo se află consulat american la Irbil, reședința regiunii semi-autonome kurde a Irakului. Consiliul de securitate al guvernului regional kurd a anunțat că patru civili au fost uciși și alți șase răniți, în urma atacului.
Una din ținte a fost Peshraw Dizayi, un om de afaceri local proeminent. Acesta avea un portofoliu care includea companii imobiliare și de servicii de securitate. Rachetele iraniene au lovit casa sa, fiind ucis împreună cu membrii familiei sale. Alte personalități politice regionale au confirmat, de asemenea, moartea milionarului Peshaw Dizayi.
La scurt timp după atac a venit o declarație a Gărzilor Revoluționare iraniene. În aceasta se menționa că au vizat „operațiuni teroriste”, inclusiv ținte ale Statului Islamic în Siria. Toate obiectivele au fost distruse cu ajutorul unor rachete balistice. O altă declarație a iranienilor a susținut că ar fi lovit un sediu al Mossad, agenția de informații israeliană, în regiunea kurdă din Irak.Comandanți și consilieri ai Gardienilor Revoluției Islamice de elită din Iran au fost trimiși în Yemen după ce forțele militare ale SUA și Marii Britanii au bombardat peste 12 baze folosite de Houthii, într-un atac masiv de represalii efectuat joi. Au fost utilizate rachete Tomahawk lansate de pe nave de război și submarine, precum și avioane de luptă. Rebelii ar fi sprijiniți de către Iran.
Lumea islamică, într-un război total
În timp ce Israelul continuă ofensiva în Fâșia Gaza și duce lupte de apărare la frontiera cu Liban împotriva Hamas și Hezbollah, Turcia a atacat ținte din regiunile de nord ale Irakului și Siriei. Armata lui Erdogan a acționat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă. Planul a fost pus la punct după moartea a nouă dintre soldați turci. Potrivit Politico, experții se tem că ar putea fi începutul unei noi perioade de haos în Orientul Mijlociu.
Ultima oară când au fost perturbări la scară largă în lumea islamică a fost între anii 2011 și 2017, când declanșarea protestelor Primăverii Arabe a dus la răsturnări de regimuri dictatoriale în Libia, Egipt, Tunisia și Yemen și interminabilul război civil din Siria. A urmat teroarea împrăștiată de gruparea Daesh (Statul Islamic) în Irak și Siria. Deceniul anterior a culminat cu criza refugiaților și atacurile teroriste din Europa.
Anii 2001-2004, când Statele Unite au desfășurat operațiuni militare intensificate în Irakul condus de dictatorul Saddam Hussein și împotriva talibanilor și teroriștilor al-Qaeda din Afganistan și Pakistan, s-au caracterizat prin tentative de pacificare și democratizare a lumii islamice în contextul războiului dus împotriva terorismului. Cel mai sângeros conflict din istoria recentă a lumii islamice a fost războiul dintre Irak și Iran, derulat între anii 1980 și 1988, în care au rezultat între 1 și 2 milioane de victime și au fost utilizate arme chimice.