Iranul vrea război total. Gardienii Revoluției, trimiși în Yemen

Iranul vrea război total. Gardienii Revoluției, trimiși în Yemen Sursa foto: defenseromania.ro

Comandanți și consilieri ai Gardienilor Revoluției Islamice de elită din Iran au fost trimiși în Yemen pentru a pune capăt atacurilor celor de la Houthi asupra traficului comercial din Marea Roșie.

Gardienii Revoluției din Iran au fost desfășurați în Yemen pentru a pune capăt atacurilor rebelilor Houthi asupra traficului comercial din Marea Roșie. IRGC, prin intermediul forței sale Quds, a supravegheat și transferul către houthi a dronelor de atac, a rachetelor de croazieră și a rachetelor balistice cu rază medie de acțiune utilizate într-un șir de lovituri asupra navelor din Marea Roșie și a țintelor israeliene în ultimele săptămâni.

De cine este coordonată prezența IRGC în Yemen

Prezența IRGC în Yemen este coordonată de generalul Abdul Reza Shahlai, pe care administrația Trump ar fi vrut să-l ucidă în 2020. Serviciile secrete americane consideră că Shahlai, care trăiește la Teherat și este comandantul adjunct al Forței Quds, a ordonat operațiunile teroriste de peste mări ale Teheranului. El ar fi fost implicat și în tentativa de asasinat asupra ambasadorului Arabiei Saudite la Washington (2011) și atacurile împotriva personalului american din Irak.

drone iraniene

Gardienii Revoluției din Iran, trimiși în Yemen. Cine mai este implicat în operațiunile teroriste. Sursa foto Dreamstime

Luna trecută, Casa Albă a declasificat unele informații legate de sprijinul Iranului pentru Houthi. Oficialii au refuzat să vorbească despre prezența IRGC pe teren în Yemen sau despre rolul lui Shahlai în operațiunile Houthi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce planuri are Iranul

Americanii consideră că Iranul i-a transformat pe Houthi într-o rotiță centrală în Axa Rezistenței, sistemul de alianțe regionale al Teheranului din care fac parte Hamas în teritoriile palestiniene, Hezbollah în Liban și milițiile irakiene și siriene și care permite Iranului să proiecteze puterea militară dincolo de granițele sale.

Rebelii din Yemen

Gardienii Revoluției din Iran, trimiși în Yemen. Cine mai este implicat în operațiunile teroriste.Sursa foto: Getty Images/ Mohammed Hamoud

Iranul, implicat într-o operațiune ascunsă

Iranul își permite luxul de a lupta în mod real în ceea ce eu aș numi o operațiune ascunsă, cu diverși iranieni pe teren, oameni din Forța Quds, pe teren [în Yemen]”, a declarat săptămâna trecută generalul în retragere Kenneth McKenize, fost comandant al forțelor americane în Orientul Mijlociu, la un forum privind criza de la Marea Roșie.

„În primul rând, au purtat un război major împotriva Arabiei Saudite și a Yemenului, iar acum sufocă transportul maritim mondial în [strâmtoarea] Bab-el-Mandeb la un preț foarte, foarte mic pentru Iran”, a mai spus acesta, potrivit Adevărul.