Iran. Ahmadinejad vrea să fie din nou președinte, după moartea lui Raisi

Iran. Ahmadinejad vrea să fie din nou președinte, după moartea lui RaisiMahmoud Ahmadinejad. Sursa foto: Daniella Zalcman/ Wikipedia

Fostul președinte Mahmud Ahmadinejad își înregistrează, din nou, candidatura pentru prezidențialele din Iran, după moartea lui Ibrahim Raisi într-un accident de elicopter.

Alegeri în Iran, pe 28 iunie. Ahmadinejad încearcă să revină în prim-plan

Duminica aceasta, fostul președinte al Iranului Mahmud Ahmadinejad și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale din 28 iunie într-o nouă încercare de a reveni în prima linie politică, după ce autoritățile clericale din țară l-au împiedicat să participe la alegerile din 2017 și 2021.

Ahmadinejad a predat documentația relevantă la sediul Ministerului de Interne, în capitala țării, Teheran, înconjurat de zeci de susținători, potrivit agenției semi-oficiale iraniene Mehr, la începutul celei de-a patra zile de prezentare a candidaturilor la nişte alegeri declarate din necesitate după moartea președintelui Ibrahim Raisi într-un accident de elicopter pe 19 mai.

Ahmadinejad, în conflict cu autoritățile religioase

Deși Ahmadinejad îndeplinește în prezent condițiile prealabile pentru a-și prezenta candidatura, rămâne de văzut dacă trece de screening-ul Consiliului Gardienilor, una dintre cele mai puternice organizații din țară, însărcinată cu selecția candidaților definitivi și cunoscută pentru eliminarea tuturor celor care nu aderă la doctrina instituției clericale iraniene, adevăratul dominator al țării.

Aceasta reprezintă o problemă serioasă pentru Ahmadinejad, care a căzut din grație în ultimii săi ani de mandat (2005-2013) și care de atunci a devenit un critic ferm al autorităților până la punctul în care liderul suprem iranian, Marele Ayatollah Ali Khamenei l-a acuzat în 2018 că „se comportă ca dușmanii țării”.

Fostul președinte este una dintre cele mai polarizante figuri ale politicii iraniene din ultimele decenii, chiar și în rândul conservatorilor. Cunoscut pentru explozivitatea discursurilor sale, în mandatul său a proclamat că atacurile din 11 septembrie 2001 de la New York au fost orchestrate chiar de autoritățile americane și a negat în mai multe rânduri existența Holocaustului, un fenomen „inventat” pentru a justifica crearea Israelului.

Alegeri cu scandal în Iran

Dar, mai presus de toate, numele său este asociat cu controversatele alegeri prezidențiale din 2009 în care și-a revalidat mandatul pe fondul unor uriaşe proteste populare în favoarea candidaților reformiști Mir Hosein Musavi și Mehdi Karrubi, care au denunțat frauda electorală. Așa-numita Revoluție Verde a avut ca rezultat între 30 și 70 de morți, potrivit estimărilor oficiale sau ale opoziției, și peste 4.000 de deținuți.

În ciuda ciocnirilor sale constante cu cele mai înalte autorități ale țării, Ahmadinejad rămâne relativ integrat în instituțiile iraniene ca membru al Adunării de Discernământ al Sistemului de Expediență, un organism însărcinat cu soluționarea discrepanțelor dintre Parlamentul iranian și chiar Consiliul Gardienilor, ca sfătuitor al liderului suprem iranian în anumite probleme, potrivit 20minutos.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)