Irakul încearcă să îşi relanseze industria petrolieră

Irakul încearcă să îşi relanseze industria petrolieră

Autorităţile de la Bagdad intenţionează să relanseze industria petrolieră, intrată într-o fază de amorţeală, prin recrearea holdingului care reunea cândva toate ramurile acestui sector şi care fusese suprimat de fostul dictator, Saddam Hussein.

Potrivit AFP, Compania Naţională Petrolieră Irakiană (CNPI) va îngloba Compania Petrolieră Sud (CPS), cea mai mare societate care activează în prezent în acest sector, alături de alţi doi operatori irakieni. „CNPI va dispune de o mai mare flexibilitate, o mai bună înţelegere şi va planifica operaţiunile companiilor care vor putea activa sub autoritatea consiliului său de administraţ ie“, a explicat Kifah Nouman, directorul CPS.

Producţia petrolieră este în continuare inferioară celei de dinainte de invazia militară din anul 2003, dar ar putea creşte sensibil în cazul în care ar exista un plan eficient de reorganizare a acestui sector.

Un proiect de lege privind înfiinţarea unei astfel de companii naţionale a fost respins în repetate rânduri de parlamentul de la Bagdad, din cauza divergenţelor dintre şiiţi, sunniţi şi kurzi asupra modului optim de distribuire a veniturilor înregistrate din exportul petrolului. Nouman speră însă că, după alegerile regionale, deputaţii irakienii vor relua dezbaterile privind dosarul petrolier şi vor vota actele normative aflate în discuţie.

Exporturile au scăzut dramatic

Cu 115 miliarde de barili, Irakul este pe locul trei în lume în privinţa rezervelor de petrol, după Arabia Saudită şi Iran. Înainte de înlă- turarea regimului dictatorului Saddam Hussein, statul irakian exporta circa 3 milioane de barili zilnic, în timp ce în prezent nu exportă decât 1,6 milioane de barili zilnic, la o producţie de 2,18 milioane de barili pe zi, potrivit statisticilor OPEC.

Pentru a îmbunătăţi infrastructura din domeniul exploatării uriaşelor rezerve de petrol şi a reveni la producţia de dinainte de 2003, marile companii internaţionale au nevoie de un climat de securitate, a subliniat oficialul irakian. „Aceasta este problema care, până în prezent, i-a împiedicat să meargă înainte“, a precizat el.

Oraşul Basra, situat în sudul ţării şi unde se află sediul CPS, este considerat drept plămânul economiei irakiene.

Peste 70 la sută din producţia internă de petrol provine din această zonă, iar 80 de procente din exporturile de ţiţei tranzitează acest port. Kifah Nouman speră ca, în patru-cinci ani, producţia companiei sale să atingă 3,5 milioane de barili pe zi datorită expertizei străine, iar în 2010 să poată exploata alte 400 de puţuri petrolifere.

Ne puteți urmări și pe Google News