ÎPS Teodosie, refuzat ferm de Patriarhie. Arhiepiscopul Tomisului revendică scaunul de mitropolit

ÎPS Teodosie, refuzat ferm de Patriarhie. Arhiepiscopul Tomisului revendică scaunul de mitropolit ÎPS Teodosie. Sursa foto: Arhiva EVZ

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, revendică rangul de Mitropolit, pentru a doua oară, în ultimii ani. Cererea, i-a fost refuzată de Patriarhia Română, încă de la prima solicitare, din 2021. De atunci, poziția conducerii Bisericii Ortodoxe nu s-a schimbat, după cum confirmă purtătorul de cuvânt al Bisericii, Vasile Bănescu.

ÎPS Teodosie a solicitat, pentru a doua oară, în ultimii ani, ca Arhiepiscopia Tomisului, pe care o conduce, să fie ridicată la rang de mitropolie. Ierarhul a adresat o nouă scrisoare, Patriarhiei Române, în care și-a prezentat cererile. ÎPS Teodosie a propus ca subiectul să fie pus pe ordinea de zi a viitorului Sinod. Dacă cererea sa ar primi răspuns pozitiv, atunci, automat, el ar primi scaunul de mitropolit. O ședință a Sfântului Sinod este programată pentru zilele următoare, miercuri.

ÎPS Teodosie a mai făcut o încercare similară în anul 2021, tot fără succes. Patriarhul Daniel i-a respins cererea printr-o scrisoare în termeni foarte duri. Și, de atunci, pare-se, conform purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu, poziția Patriarhiei nu s-a schimbat.

„...în legătură cu noua-veche solicitare a Arhiepiscopiei Tomisului, aceea de a fi ridicată la rang de Mitropolie, precizăm că aceeași cerere a primit în urmă cu doar doi ani un răspuns clarisim, ferm și definitiv”, a transmis Vasile Bănescu, legat de cererea formulată de ÎPS Teodosie, după cum relatează G4media.

Ne puteți urmări și pe Google News

ÎPS Teodosie refuzat ferm de Patriarhie

În anul 2021, Cancelaria Sfântului Sinod a respins o solicitare formulată de ÎPS Teodosie. Conducerea Bisericii Ortodoxe i-a transmis refuzul „din încredințarea” Patriarhului Daniel, printr-o scrisoare. Documentul confirmă că între cei doi ierarhi relațiile sunt foarte reci.

Arhiepiscopul de la Constanța s-a situat în afara pozițiilor oficiale ale Bisericii Ortodoxe, în mai multe rânduri. S-a întâmplat, cu precădere în timpul pandemiei, cînd arhiepiscopul Tomisului s-a opus fățiș regulilor.

Scrisoarea de răspuns, din 2021, se constituie într-un adevărat rechizitoriu la adresa lui Teodosie. Acesta este acuzat că-și dorește transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o „ambiție personală”.

Conform refuzului, arhiepiscopia nu îndeplinește toate condițiile statutare pentru a căpăta un astfel de rang.

Pariarhul Daniel

Patriarhul Daniel Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Refuzul ferm al Patriarhiei

În scrisoarea de refuz se face referire și la comportamentul ÎPS Teodosie, public, cât și din interiorul bisericii.

„Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin:

hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, se arăta în scrisoarea de răspuns a Patriarhului Daniel, conform sursei citate mai sus.

În document se face referire și la problemele școlii doctorale păstorite de Arhiepiscopia Tomisului. Este vorba despre teze plagiate, profesori care nu au legătură cu disciplina, deficiențe de redactare a textului.

Vasile Banescu

Vasile Bănescu Sursa: Arhiva EVZ

ÎPS Teodosie la conducerea Arhiepiscopiei Tomisului

ÎPS Teodosie este unul din personajele controversate, al cărui comportament afectează imaginea Bisericii Ortodoxe. Din declarațiile sale publice, a reieșit că este un admirator al lui Vladimir Putin.

Cu două săptămâni înainte ca Putin să declanșeze războiul din Ucraina, arhiepiscopul îl lăuda pe dictatorul de la Kremli. Spunea că acesta nu este „atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea”. În ciuda crimelor comise sau ordonate, îl prezenta drept un mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. ÎPS Teodosie spunea că atât Putin, cât şi Medvedev sunt ctitori pe care „îi judecăm ca pe nişte răufăcători”.

Un ultim scandal, legat de apropierea sa de Rusia lui Vladimir Putin, s-a derulat chiar în această vară. La un magazin bisericesc subordonată Arhiepiscopiei Tomisului au fost scoase la vânzare insigne cu stema oficială a Rusiei.

Pe de altă parte, ÎPS Teodosie a intrat în numeroase conflicte cu autoritățile locale din Constanța. Fie că a fost vorba despre construcția ilegală a unei biserici, fie de încălcarea regulilor în pandemie, ierarhul constănțean a avut o atitudine sfidătoare. Și a refuzat să se conformeze prevederilor legale.