Evenimentul Zilei > Justitie > IPS TEODOSIE afla daca va fi arestat la domiciliu. Avocata Maria Vasîi-Totul este o ÎNSCENARE
IPS TEODOSIE afla daca va fi arestat la domiciliu. Avocata Maria Vasîi-Totul este o ÎNSCENARE

IPS TEODOSIE afla daca va fi arestat la domiciliu. Avocata Maria Vasîi-Totul este o ÎNSCENARE

Arhiepiscopul Tomisului a ajuns in această dimineață la Curtea de Apel Constanța unde s-a judecat propunerea DNA de arestare la domiciliu pentru IPS Teodosie. Inaltul ierarh ar fi încălcat conditiile controlului judiciar măsura sub care era judecat intr-un dosar instrumentat de procurorii anticoruptie Constanta. Instanța se va pronunța luni, 22 mai.

La ieșirea din sala de judecată avocata Maria Vasii şi a arătat indignarea, acuzând că “totul este o înscenare”. Documentul invocat de DNA în baza căruia IPS ar fi încălcat controlul judiciar, solicitând, în data de 12 mai, primăriei Ovidiu o adeverință pentru o asa zisă nouă accesare de fonduri europene, este un fals. Ea a explicat că cererea în cauză este de fapt din 12 mai 2016 și nu din 2017 iar modificarea anului s-ar fi făcut, grosolan, cu pixul.  Iar documentul de răspuns care confirmă suprafața de teren este antedatat cu 11 mai 2017. Ea a pus la dispoziția presei documentele "Dacă ăsta este un stat de drept, eu îmi dau roba jos. Dar am încredere în justiție şi ştiu că se va face dreptate", a încheiat avocata, nu înainte de a sublinia că se dorește ca înaltul ierarh să aibă interdicția de a sluji în biserică în mijlocul credincioșilor. Singurul comentariu al arhiepiscopului Teodosie a fost: “E mâna diavolului, îmi vrea răul”. 
 
Arhiepiscopul Tomisului era cercetat pentru prezentare de documente sau declarații false în vederea obținerii de fonduri europene în valoare de 300.000 de euro pentru ferma de la Nazarcea a Arhiepiscopiei Tomisului.  În prezent dosarul se află la Curtea de Apel Constanța, iar față de inculpatul Teodosie Petrescu este în vigoare măsura controlului judiciar, menținută de instanță. În cererea procurorilor DNA de înlocuire a măsurii controlului judiciar se menționează că Teodosie Petrescu a demarat activități de accesare a fondurilor europene, deși acest lucru i-a fost interzis în mod expres și neechivoc prin obligațiile stabilite în cadrul controlului judiciar.

“În concret, la data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului,  a emis un act prin care  l-a împuternicit pe preotul Ștefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în același dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului și pe arhiepiscop”, arată DNA. L-a pus  să semneze și să depună documentația pentru obținerea de la Primaria Ovidiu a unei adeverinței din care sa reiasă ca  Arhiepiscopia Tomisului prin Cooperativa Agricolă Tomis are in zona Culmea –Nazarcea un teren de 342 hectare din care 188, de vie. Scopul, obtinerea de alte fonduri europene, lucru  interzis de DNA 

Curtea de Apel se va pronunta luni, 22 mai, asupra cererii DNA Constanta de înlocuire a controlului judiciar cu arestaul la domiciliu pentru IPS Teodosie. Indiferent de decizie, ea va putea fi contestată la ICCJ.