IPOTEZĂ ȘOCANTĂ! Hotelul Rigopiano, construit în CALEA avalanșelor! Mesajul emoționant al româncei care a scăpat din dezastru!

IPOTEZĂ ȘOCANTĂ! Hotelul Rigopiano, construit în CALEA avalanșelor! Mesajul emoționant al româncei care a scăpat din dezastru!

Hotelul Rigopiano din Parcul Național Gran Sasso, Italia, care a fost distrus, miercurea trecută, de o avalanșă, ar fi fost construit în gura unui canion unde se depun molozul și zăpada care alunecă de pe trei creste, notează La Repubblica. Românca Adriana Vrânceanu, fetița ei Ludovica (6 ani), fiul Gianfilippo (8 ani) și soțul Giampiero Parete, care au supraviețuit miraculos dezastrului, au fost externați. Femeia a postat pe pagina ei de Facebook un mesaj emoționant!

Jurnaliștii de la publicația italiană La Repubblica au o ipoteză șocantă: Hotelul Rigopiano, care a fost distrus de o avalanșă miercuri, 18 ianuarie, ar fi fost construit chiar în gura unui canion în care se întâlnesc trei căi de scurgere de pe versanți – practic, exact în locul unde se adună natural resturile unor astfel de dezastre sau cele lăsate în urmă de alunecări de teren.

„Martori” sunt Harta geomorfologică a bazinelor hidrografice ale regiunii Abruzzo din 1991 și Harta hidrogeologică a Consiliului Regional, din 2007.

HARTA GEOMORFOLOGICĂ DIN 1991: SURSA: LA REPUBBLICA

Ipoteza a fost lansată pe Forum H2O, care titrează „Hotelul Rigopiano nu trebuia să fie acolo! A fost construit pe depunerile de la alte avalanșe!”, dar este susținută și de geologii din Toscana, care spun că întreaga stațiune „e amplasată într-o zonă de risc”.

Comentatorii de pe Forum H2O atrag atenția că hotelul era construit pe un platou aflat la convergența a trei căi de scurgere de pe versanții din spatele hotelului. Practic acolo se forează un „sifon”, iar zăpada și molozul de pe creste se scurg prin el și se acumulează fix în locul unde era Rigopiano.

Primul „adăpost” pe acest platou ar fi fost ridicat în anii’70, iar 30 de ani mai târziu, prin anii 2000, a fost construit Hotelul Rigopiano, notează La Repubblica.

„Faptul că a existat mai întâi o structură mai mică, nu contează prea mult” - explică Augusto De Sanctis, unul dintre comentatorii de pe Forum H2O – „pentru că repetarea unor astfel de evenimente (avalanșe, alunecări de teren, n.r.) poate să se facă la mai mult de câteva zeci de ani distanță unul de altul”. E ca în cazul inundațiilor neobișnuite, explică jurnaliștii italieni, care se pot produce în același loc și la distanțe de 50 sau 100 de ani una de alta, ba chiar sunt cazuri de repetiție la circa 500 de ani.

Președintele Ordinului Geologilor din Toscana, Maria Teresa Fagioli, spune că „Stațiunea a fost construită într-o zonă pentru care nu au fost actualizate rapoartele de risc pentru astfel de evenimente”.

SUPRAVIEȚUITORI: 11 oameni și 3 pui de câine!

Procurorii italieni au anunţat, luni, că au deschis o anchetă în cazul dezastrului de a hotelul Rigopiano, care a fost distrus de o avalanşă, soldat cu cel puţin 12 morţi şi 17 de persoane dispărute, adăugând că studiază posibilitatea formulării unor acuzaţii de ucidere din culpă şi neglijenţă criminală, notează agenția ANSA.

Printre cei 11 supraviețuitori din acest dezastru se află și românca Adriana Vrânceanu, din Bacău, soțul ei italian și cei doi copii ai cuplului. Ei au fost salvați miraculos de sub muntele de zăpadă, iar astăzi, după ce au stat câteva zile în spital, supravegheați medical pentru că aveau hipotermie, au fost externați. 

„Vă mulțumesc din toată inima că v-ați rugat pentru familia mea!”, a scris Adriana Vrânceanu, pe pagina sa de Facebook. „Mulțumesc tuturor! Vă îmbrățișez” a scris și soțul ei, Giampiero Parete, pe propria pagină.

Ieri, salvatorii au scos de sub dărâmături trei pui de căine vii, ceea ce le dă speranțe că poate mai e cineva în viață. 

Clienții hotelului n-au fost lăsați să plece

Rudele victimelor și persoanelor dispărute spun că așteptarea este ,de nesuportat și cer să fie găsiți vinovații. „Cei care au murit au fost, de fapt, uciși!” – acuză tatăl lui Stefano Feniello, unul dintre dispăruți. „Au fost obligați să rămână în hotel împotriva voinței lor, pentru că au vrut să se întoarcă în oraș! Aveau bagajele gata făcute, dar i-au sechestrat. I-au adunat pe toți în jurul șemineului”

Potrivit agenției ANSA, avalanșa a presupus deplasarea unei mase de peste 120.000 de tone de zăpadă, care a luat-o la vale spre locul unde se afla hotelul cu o viteză de circa 100 de kilometri la oră. Impactul a fost atât de puternic încât, practic, complexul Rigopiano a fost mutat circa zece metri în față!