Ionel Arsene a fost reținut în Italia. Președintele CJ Neamț a fost condamnat pentru corupție în România

Sursa foto: Ionel Arsene / Facebook

Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, condamnat pentru corupție în România, s-ar fi predat autorităților din Italia. El a fost dat în urmărire, după ce a plecat din țară cu puțin înainte de pronunțarea sentinței definitive.

Ionel Arsene s-ar fi predat în Italia, la Bari. El s-a prezentat în fața autorităților italiene împreună cu avocații săi și a arătat că a fost condamnat în România pentru corupție. Ionel Arsene a fost condamnat la 6 ani și opt luni de închisoare, într-un dosar de corupție. Conform informațiilor prezentate de Antena 3, Ionel Arsene deține o locuință în Italia, dar și o societate comercială la care este asociat împreună cu un apropiat.

Fostul președinte al Consiliului Județean Neamț a fost reținut de autoritățile italiene care urmează să stabilească dacă va fi extrădat în România. Mai întâi, autoritățile române vor trebui să solicite extrădarea, ceea ce presupune un proces în instanță. În astfel de cazuri, procedurile autorităților sunt destul de greoaie și pot dura foarte mult. Iar extrădarea nu este garantată.

Mulți condamnați la ani grei de pușcărie în România și-au găsit salvarea în Italia. Aceasta s-a întâmplat fie că pedepsele cu închisoarea din țară le-au fost comutate, de judecătorii italieni, în altele mai simple, fie că le-a fost refuzată extrădarea.

Ionel Arsene condamnat pentru corupție

Fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, unul dintre baronii locali ai PSD, Ionel Arsene, a primit o condamnare la 6 ani și 8 luni  de închisoare cu executare. Sentința a fost pronunțată de o instanță a Curții de Apel Brașov într-un dosar de corupție și este definitivă. Procesul s-a întins pe durata a cinci ani, iar într-un final, pe lângă condamnarea pronunțată, judecătorii au dispus și confiscarea sumelor de 80.000 de euro și 80.000 de lei.

Cu câteva zile înainte de pronunțarea sentinței, Ionel Arsene a plecat din țară, astfel că autoritățile române nu au putut pune în aplicare mandatul de încarcerare.

Ionel Arsene a fost trimis în judecată, de procurorii DNA, în două cazuri, fiind acuzat de trafic de influență și de luare de mită. Procurorii au stabilit în că în anul 2013, pe când era parlamentar și liderul PSD Neamț, Arsene ar fi primit 100.000 de euro de la Gheorghe Ștefan zis Pinalti, fostul primar PDL al municipiului Piatra Neamț. În schimbul banilor, Arsene urma să-și folosească influența pe lângă conducerea ANI astfel încât să constate incompatibilitatea lui Culiță Tărâță, la vremea respectivă președinte al CJ Neamț.

„În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală”, potrivit procurorilor DNA.

sursa foto: Politia Romana

Averea lui Ionel Arsene

Ionel Arsene a fost președintele PSD Neamț și președinte al Consiliului Județean. Potrivit declarației de avere deține un teren intravilan de 25.000 de metri, în comuna Vânători din județul Neamț, cși un altul de 350 de metri pătrați, în localitatea Săucești, județul Bacău. Mai are un apartament de 84 mp, în Târgu Neamț, și o casă de 66 de metri pătrați, în localitatea Săucești.

Ionel Arsene deține un autoturism Mercedes S500, din 2007 și este acționar la firmele Rotercom-Prestige SRL și Consacre SRL.

Conform declarației de avere a împrumutat cele două firme, la care este acționar împreună cu soția sa, cu peste 670.000 de lei și 40.000 de euro. Pe de altă parte, el are de achitat aproape 200.000 de euro, bani împrumutați de la două bănci, precum și 135.000 de lei și 40.000 de euro, pe care i-a împrumutat de la o persoană fizică, conform Puterea.ro.