Protestele și politica. Cazul Ion Rădoi, senator și șef de sindicat la Metrou

Protestele și politica. Cazul Ion Rădoi, senator și șef de sindicat la Metrou Ion Rădoi, lider sindicat și fost parlamentar PSD. Sursa Foto: Arhiva EVZ

În România se regăsesc numeroase exemple de politicieni care s-au folosit de funcțiile din sindicate pentru a ajunge pe scena politică a țării. Din această categorie face parte și fostul senator PSD Ion Rădoi, care a controlat timp de ani de zile șefia Sindicatului Liber din Metrou.

România are un trecut bogat în ceea ce privește organizarea de proteste cu „sprijinul” laturii politice. Minerii, spre exemplu, au fost folosiți ca masă de manevră pentru a face jocurile unor politicieni.

Chiar dacă situația nu este asemănătoare în totalitate, grevele din ultima săptămână pot fi comparate cu protestele minerilor. Acum, ca și atunci, liderii acestor mișcări au legătură cu zona politică, iar un bun exemplu pentru această situație este și Ion Rădoi.

Proteste la metrou. Angajații Metrorex se pregătesc de grevă

Protestele din ultima săptămână i-au încurajat pe angajații de la Metrorex să își strige din nou nemulțumirile. Astfel, bucureștenii riscă să asiste la o nouă grevă, care va pune mari dificultăți traficului din Capitală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Angajații și sindicaliștii de la Metrorex sunt în continuare nemulțumiți de condițiile de muncă din subteran. În 2023, ei au protestat față de măsurile prin care își pierdeau primele, sporurile și bonurile de masă.

Acum, angajații Metrorex, compania subordonată lui Sorin Grindeanu, se pregătesc de grevă. Anunțul a fost făcut de liderul de sindicat al companiei de transport subteran.

Ion Radoi, Metrorex, sindicat, lider sindical

Politicul și influența din interiorul sindicatelor

Ion Rădoi a intrat în Parlament în anul 2000, din partea PDSR. Partidul a devenit ulterior PSD, iar acesta a reușit să obțină un nou mandat în 2004. Deși activitatea acestuia ca parlamentar a fost lipsită de reușite importante, el a devenit cunoscut după ce a controlat timp de mai bine de 15 ani șefia Sindicatului Liber din Metrou.

În 2005 figura ca senator în Parlamentul României, iar presa îl menționa deja ca lider al sindicatului de la metrou. Unele informații spun că acesta conduce sindicatul Metrorex încă din anii '90.

Înainte de a deveni cunoscut în spațiul public, Ion Rădoi a lucrat la Telemecanica Trafic Metrou din București, iar apoi a preluat funcțiile de președinte la Unitatea – Sindicatul Lider din Metrou, vicepreședinte al Blocului Național Sindical și președinte al Convenției Naționale a Transporturilor.

În timpul mandatului lui Ion Rădoi de parlamentar, acesta a avut doar 13 luări de cuvânt și doar șase inițiative legislative. Tot în aceeași perioadă, politicianul reușește să intre și în activitatea de sindicat și nu se oprește până nu ajunge în vârful sindicatului.

Ion Rădoi a desfășurat activități la Telemecanica Trafic Metrou din București, de unde a avansat în funcția de președinte al Unității Sindicatul Lider Metrou. În plus, a deținut și poziția de vicepreședinte în cadrul Blocului Național Sindical, precum și de președinte al Convenției Naționale a Transporturilor.

Ion Rădoi s-a folosit de sindicat pentru a șantaja factorii politici

Ion Rădoi s-a aflat în mod repetat în mijlocul unor controverse la metrou, intrând în conflicte frecvente cu numeroși miniștri ai Transporturilor. A amenințat în mod constant cu declanșarea grevei generale în cazul în care negocierile nu se desfășurau conform dorințelor sindicatului.

De pretențiile lui Rădoi nu au scăpat nici miniștrii PSD. Controversele cu Lucian Șova au avut loc în legătură cu creșterea salariilor cu aproximativ 42% în 2018, în timp ce conflictul cu Răzvan Cuc a izbucnit un an mai târziu, având ca sursă principală problemele tehnice din rețelele subterane ale metroului.

În CV-ul disponibil pe pagina Camerei Deputaților, Rădoi menționa că a absolvit Facultatea de Electronică din București și Facultatea de Telecomenzi Feroviare. Rădoi adăuga și faptul că și-a îmbogățit cunoștințele profesionale prin studii sociale și sindicale desfășurate în Anglia, Statele Unite ale Americii și Israel.

Ion Rădoi este cunoscut mai bine drept „omul cu greva”

Pe parcursul anilor, Ion Rădoi a fost în centrul a numeroase controverse ce au legătură cu metroul din București. De fiecare dată când diferite negocieri eșuau la Guvern, acesta amenința cu greva generală care putea paraliza capitala României.

Cel mai recent exemplu în care a fost implicat Ion Rădoi a avut loc în timpul mandatului lui Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor. Atunci, Metrorex a transmis o somație către firma sindicatului condus de Rădoi să dezafecteze „în regim de urgență” spațiile comerciale.

Sindicatul USLM închiria spațiile de la metrou în baza unui contract prin care încasa 75% din chirii, iar decizia a dat startul unui protest spontan al sindicaliștilor, care au blocat circulația trenurilor pe parcursul unei zile întregi.

Angajaţii Metrorex se pregătesc de grevă generală

Averea lui Ion Rădoi, subiect controversat

Ion Rădoi, figura proeminentă la conducerea Unității – Sindicatul Liber Metrou (USLM), beneficiază lunar de o remunerație de aproximativ 4.000 de euro, proveniți în principal din contribuțiile financiare ale membrilor de sindicat.

Această sumă reprezintă o parte semnificativă din resursele financiare acumulate în cadrul organizației sindicale, reflectând astfel stabilitatea și sprijinul financiar de care se bucură în calitate de lider al sindicatului.

Conform ultimei declarații de avere înregistrate în 2020 la Agenția Națională de Integritate, Ion Rădoi a înregistrat un venit anual de 227.882 de lei în 2019, ceea ce se traduce într-un salariu lunar net de 3.857 de euro. Această cifră depășește remunerația lunară a șefului statului, estimată la 3.041 de euro. Salariul lui Ion Rădoi este mai mare decât cel al directorului general al Metrorex și al șefilor de servicii din companie, aceștia câștigând net în jur de 2.800 de euro, respectiv 2.300 de euro.

Ion Rădoi deține diverse proprietăți, inclusiv un teren agricol în Giurgiu, unul forestier și două terenuri rezidențiale, achiziționate între 2001 și 2004, în perioada în care a fost deputat. De asemenea, în patrimoniul său se regăsește un apartament în București, o casă de vacanță în Dâmbovița și una în Sinaia. De asemenea, sindicalistul deține o casă în Giurgiu, moștenită în urma decesului părinților.

Sindicalistul este subiectul unor investigații ale DNA

Sub îndrumarea lui Ion Rădoi, sindicaliștii și angajații din sectoarele comerciale au inițiat un protest spontan, paralizând activitatea metroului bucureștean timp de o zi întreagă. Această manifestare a generat daune directe evaluate la aproximativ 2,8 milioane de lei.

La acea vreme, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, și-a exprimat regretul față de locuitorii Bucureștiului, condamnând acțiunile zecilor de miniștri ai Transporturilor care au permis apariția unei „mafii imense la metrou".

Liderul de sindicat l-a dat în judecată pe Cătălin Drulă, pe care l-a acuzat de defăimare. Cu toate acestea, în decembrie anul trecut, Judecătoria Sectorului 1 a respins plângerea liderului de sindicat.

La mijlocul lunii aprilie 2022, Ion Rădoi a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub acuzațiile de folosire a influenței pentru obținerea de foloase necuvenite și șantaj.

Liderul sindicatului de la metrou a fost suspendat din funcție până la finalizarea procesului

Președinte al sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou, Ion Rădoi, a fost trimis în judecată, pe data de 18.04.2022, într-un dosar în care este acuzat de folosirea influenței și de șantaj, potrivit unui comunicat al DNA.

Ion Rădoi, la data faptei președinte al sindicatului USLM și administrator în fapt al SC Sindomet Servcom SRL (societate deținută de USLM), este acuzat de folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, având ca scop obținerea de foloase necuvenite și șantaj. Sindicaliștii l-au suspendat din funcție pe Ion Rădoi până la finalizarea procesului.

Iubita lui Ion Rădoi, Elena Claudia Mina, în calitate de administrator al unor societăţi comerciale, este acuzată de complicitate la infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, având ca scop obţinerea de foloase necuvenite.

Sindicalistul a fost repus în funcția de inginer

În iulie 2023, președintele suspendat al Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi, a fost repus de instanță pe postul de subinginer la Metrorex. După decizia Tribunalului București, el s-a dus la sediul societății pentru stabili data și secția la care va fi reîncadrat.

Tribunalul București, Secția a-VIII-a Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale, i-a dat dreptate lui Ion Rădoi în ceea ce privește anularea suspendării contractului individual de muncă la Metrorex.

După câteva zile, conducerea Metrorex a decis să îl suspende din nou din activitate, menționând acuzațiile aduse acestuia cu privire la fapte de corupție. Potrivit instituției, conducerea Metrorex l-a suspendat pentru fapte incompatibile cu calitatea de personal feroviar:

„Începând cu data de 10.07.2023, CIM al d-lui Rădoi Ion, având funcția de subinginer I la secția SCB, se suspendă […] Inculpatul Rădoi Ion, în perioada septembrie 2017 – iulie 2021 și-a folosit influența și autoritatea în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani sau foloase necuvenite, fapte incompatibile cu calitatea de personal feroviar”, se precizează în decizia de suspendare emisă de Metrorex.

Pe 18 octombrie 2023, Tribunalul București lua o nouă decizie favorabilă în cazul lui Ion Rădoi. Decizia nu era însă definitivă:

„Admite acţiunea. Anulează măsura suspendării dispusă prin Decizia 233/7.07.2023. Obligă pârâta la plata către reclamant a unei despăgubiri egale cu drepturile salariale și cu celelalte drepturi cuvenite, de la data de 10.07.2023, data suspendării contractului individual de muncă şi până la data reluării efective a activităţii. Cu apel în 10 zile de la comunicare, cererea de apel urmând a fi depusă la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale”, se arată în Hotarârea 5689/2023, pronunțată pe 18 octombrie 2023, de Tribunalul București.

Iubita lui Ion Rădoi, contracte pe bandă rulantă cu Metrorex

Între Ion Rădoi și Elena Claudia Minea a existat, inițial, o legătură financiară care a continuat și după începerea relației amoroase. Minea este acționar și administrator la patru firme care au deținut contracte de închiriere a unor spații comerciale din stațiile de metrou:

  1. MADAME BOUTIQUE S.R.L.
  2. CLAUDET BOUTIQUE S.R.L.
  3. ANDO BUSINESS ASSISTANCE S.R.L.
  4. CLAUDETTE A & I SRL

Fostul parlamentar PSD și lider sindical la Metrorex Ion Rădoi s-a însurat cu Elena Claudia Minea, după o relație care durează de mai mulți ani. Legătura dintre cei doi nu a fost doar amoroasă, ci a implicat și sume mari de bani prin controlul spațiilor comerciale din subteran.

Sindicalistul-politician Ion Rădoi a negat de mai multe ori relația

Ion Rădoi s-a însurat, în august 2023, cu iubita sa mai tânără. Cei doi au o relație de mai mulți ani de zile, iar naș de cununie i-a fost Serghei Mizil:

„S-au căsătorit acum două săptămâni, sunt finii mei și îi iubesc, nu mă voi dezice niciodată de ei, indiferent de situație”, a declarat atunci Serghei Mizil.

Atât liderul sindicatului de la Metrou, cât și actuala soție au mai fost căsătoriți în trecut.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro