Evenimentul Zilei > Politica > Ion Iliescu, pentru presa străină: Am aprobat o cerere privind „o locaţie” a CIA în România. Ioan Talpeş susţine afirmaţiile fostului şef al statului
Ion Iliescu, pentru presa străină: Am aprobat o cerere privind „o locaţie” a CIA în România. Ioan Talpeş susţine afirmaţiile fostului şef al statului

Ion Iliescu, pentru presa străină: Am aprobat o cerere privind „o locaţie” a CIA în România. Ioan Talpeş susţine afirmaţiile fostului şef al statului

Fostul preşedinte Ion Iliescu recunoaşte, într-un interviu acordat presei internaţionale, că a pus la dispoziţia CIA, în perioada 2002 - 2003, un sediu, însă fără a şti că urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenţie. Fostul şef al Administraţiei prezidenţiale, Ioan Talpeş a fost cel care s-a ocupat de detalii, iar acesta a confirmat pentru aceeaşi revistă afirmaţiile fostului preşedinte.
Intr-un interviu acordat revistei germane Spiegel, fostul presedinte Ion Iliescu admite ca a pus la dispozitia CIA un „sediu”.
 
"Aliaţii americani ne-au cerut să oferim o locaţie", afirmă Ion Iliescu într-un interviu acordat revistei Der Spiegel, explicând că a aprobat solicitarea "în principiu", detaliile fiind stabilite de Ioan Talpeş, care fusese director al Serviciului de Informaţii Externe, iar atunci era şef al Administraţiei prezidenţiale şi şef al Departamentului prezidenţial pentru Securitatea Naţională.
 
Ion Iliescu a precizat că el a aprobat doar "o locaţie" destinată CIA, fără a avea cunoştinţă că era vorba de vreun centru special, pentru detenţie.
 
"Noi nu am avut nicio interferenţă asupra activităţilor desfăşurate de Statele Unite în acea locaţie", a explicat fostul preşedinte. "În acel moment, mie, ca preşedinte, acea solicitare nu mi s-a părut mare lucru. Eram aliaţi (…), nu am intrat în detalii. Dacă aş fi ştiut ce se putea face acolo, răspunsul nu ar fi fost pozitiv", a subliniat Iliescu, citat de Mediafax.
 
Talpeş: Partea română nu a vrut să ştie ce se petrece în „sediul” CIA de la Bucureşti 
 
Ioan Talpeş, fost şef al SIE în perioada 1992 – 1997 şi şef al Administraţiei prezidenţiale pe Securitate Naţională în mandatul lui Iliescu a recunoscut, anul trecut, pentru aceeaşi publicaţie, că a fost oferit un sediu  CIA în Bucureşti, utilizat între 2003 şi 2006, şi că autorităţile române nu au ştiut ce activităţi desfăşurau americanii.
 
Astfel, in perioada amintita, Talpes a admis ca a primit o cerere de la un reprezentant CIA in Romania in vederea obtinerii unui sediu. „Iliescu mi-a dat mana libera sa ma ocup de detalii”, spune Talpes pentru revista germana. Talpes a mai declarat ca CIA a operat sediul respectiv din Bucuresti in perioada 2003 – 2006. El adauga ca era constient ca „situatia poate deveni periculoasa”. De aceea, scrie Spiegel, Talpes le-ar fi spus americanilor ca partea romana nu vrea sa stie nimic din ce se petrece in cladirea de la Bucuresti. 
Potrivit fostului consilier prezidenţial, autorităţile române ar fi transmis CIA că nu aşteptau informaţii despre activităţile desfăşurate în acel sediu. "Nu am văzut personal locaţia. Eram conştienţi că puteau fi lucruri periculoase", a spus Talpeş, potrivit Der Spiegel.
 
Fostul preşedinte Traian Băsescu a negat, săptămâna trecută, afirmaţiile unui jurnalist care a susţinut că pe teritoriul României au existat închisori CIA unde au fost torturaţi oameni, subliniind că nu există "o probă" că au funcţionat pe teritoriul ţării noastre astfel de centre de detenţie. Întrebat vineri seara la Realitatea Tv dacă au fost închisori CIA în România unde s-au torturat oameni, fostul şef al statului a spus că nu ştie. Întrebat dacă a citit raportul Congresului SUA privind închisorile CIA din întreaga lume, Băsescu a confimat, dar a precizat că "nu există o probă că pe teritoriul României au existat astfel de închisori".