Cum îi carcateriza Ion ILIESCU pe BĂSESCU, TĂRICEANU, OPRESCU, GEOANĂ, NĂSTASE

Cum îi carcateriza Ion ILIESCU pe BĂSESCU, TĂRICEANU, OPRESCU, GEOANĂ, NĂSTASE

Președintele PSD va fi un lider carismatic și capabil, iar noua echipă va trebui să relanseze partidul, anunța Ion Iliescu într-un interviu acordat cu fix zece ani în urmă.

Ion Iliescu recunoștea că partidul pe care l-a fondat  își pierduse mult din forță, iar în acel moment nu era pregătit pentru guvernare. Iliescu considera inadmisibiă și nestatutară acțiunea lui Marian Vanghelie de a convoca ședința filialei București în lipsa lui Sorin Oprescu, între timp amândoi săltați pentru corupție.

Cât despre Grupul de la Cluj, Iliescu spunea că este umflat de presă și are probleme de onorabilitate. Geoană era prizonierul falangei ardelene. În opinia lui Iliescu, una dintre problemele majore ale partidului o reprezenta statutul unor lideri și nu statutul acestei formațiuni politice.

PSD nu mai reușea să reprezinte o bună parte a militanților de stânga, mai spunea Ion Iliescu, fără să-și imagineze că omul de bază al Grupului de la Cluj, Vasile Dâncu, e azi vicepremier.

Dar de ce mai suferea Iliescu

“Fusesem invitat de forul suprem al partidului, in august 2004, sa revin la conducerea PSD, lucru reiterat si dupa socul produs de pierderea guvernarii. Practic, aceiasi oameni care ma invitau in august 2004 sa revin la conducerea partidului al carui fondator ma considerau, in aprilie 2005 considerau ca sunt o frana in dezvoltarea partidului. Dincolo de orice resentimente, recunosc ca e un paradox pe care nici acum nu il inteleg. Nu Iliescu a pierdut alegerile in 2004, dar le-a pierdut pe cele din interiorul partidului. Un semnal de alarma trebuia sa fie pentru mine, recunosc, frenezia cu care, la alegerile judetene care au premers Congresul, liderii locali cu probleme de imagine si de multe ori nu numai de imagine, se realegeau intr-o voiosie deplina, ca si cum PSD--ul ar fi castigat alegerile cu 60 la suta din voturi. Am sperat ca, pana la urma, vor precumpani cinstea si onestitatea. Acceptam sa fiu presedintele PSD doar doi ani de zile, dorind ca experienta mea sa il ajute sa depaseasca momentele grele care, eram convins, din experienta anilor '97-'98, ca vor urma. Insa, delegatii au vrut altceva. In fine, ce a fost, a fost! In urma rezultatelor Congresului, dupa o atenta cumpanire, am considerat ca nu era corect din partea mea sa ma retrag din partid, nu era corect in primul rand fata de cei care ma sustineau si au crezut in mine, dincolo de aranjamente de culise si de optiuni conjuncturale. Pe fond, in ciuda unor excese temperamentale, nu imi reprosez nimic din ceea ce am spus atunci”.

Ziariștii l-au întrebat în final pe Ion Iliescu:

Cum priviti "dosariada" declansata in ultima vreme, precum si prezenta la CNSAS a unor lideri importanti ai PSD precum Rodica Stanoiu si Serban Mihailescu?

Am mai spus-o si nu vreau sa ma repet. Dosariada, asa cum are ea loc acum, reprezinta o pista falsa. Nu va rezolva problemele de fond ale societatii romanesti. Cine are raspunderi dovedite in ceea ce priveste atingerea drepturilor si libertatilor cetatenesti trebuie sa plateasca. Asta nu ne indreptateste sa legiferam condamnarea globala a unor categorii sociale, profesionale sau de alta natura. Nu putem trai in suspiciune. In fond, valoarea unui om, cu faptele lui, bune sau rele, ramane dincolo de o hartie sau alta.

Caracterizati printr-un singur cuvant urmatorii actori ai scenei politice: Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu, Mircea Geoana, Adrian Nastase, Sorin Oprescu.

Ion Iliescu: Traian Basescu - conflictual; Calin Popescu Tariceanu - stoic; Mircea Geoana - perseverent; Adrian Nastase - inteligent; Sorin Oprescu - charismatic.