Cunoscutul interpret Ion Dolănescu, care a încetat din viaţă joi, în urma unui stop cardiac, a fost condus pe ultimul drum, după ce, ieri şi astăzi dimineaţă, Ateneul Român a fost transformat în loc de pelerinaj pentru cei care l-au cunoscut şi îndrăgit. "Ion Dolănescu nu ne aparţine nouă, familiei, vă aparţine dumneavoastră", a afirmat fiul regretatului artist, Ionuţ Dolănescu, către mulţimea adunată la Ateneul Român, înainte ca trupul neînsufleţit al rapsodului să fie dus spre Cimitirul Bellu. La procesiunea funerară au participat mii de oameni. Artistul a fost înmormântat cu onoruri militare.
"C-aşa-i lumea, trecătoare/ Unul naşte, altul moare". Versurile melodiei Mariei Tănase, "Lume, lume, soră lume", au răsunat în sala Ateneului, prin vocea lui Ionuţ Dolănescu. El l-a descris pe tatăl său drept "un mare român, un naţionalist convins, care şi-a iubit enorm ţara".
"Tot ceea ce sunt datorez tatălui meu", a afirmat el înlăcrimat.
"Iubirea ta a născut iubire şi de asta îţi mulţumim", Dragoş, fiul cel mic al lui Ion Dolănescu
La ceremonia funerară nu va participa fosta soţie a interpretului, cântăreaţa Maria Ciobanu, reţinută de nişte probleme în Statele Unite, însă sunt aşteptaţi prieteni, colegi, admiratori şi, nu în ultimul rând, măcar câţiva dintre cei 1.000 de fini pe care artistul i-a botezat sau i-a cununat. Mărturisirile fiului Ionuţ Dolănescu, fiul interpretului, spune că tatăl lui a avut chiar o obsesie de a avea mulţi fini: „În 1979, când a plecat pentru prima dată într-un turneu în SUA, avea pe listă 300 de fini cununaţi şi botezaţi. De atunci şi până acum, vă daţi seama că s-au adăugat foarte mulţi pe listă”. El a urmat dorinţa tatălui şi a năşit şi el: „Când vin la mine băieţi de 17-18 ani şi îmi spun naşule, deja simt cât sunt de bătrân”.
Marcat de durere, Ionuţ Dolănescu povesteşte că a vorbit cu tatăl său la telefon chiar în ziua fatidică, în jurul orei 13.30, când l-a sunat să-l întrebe ce să-i cumpere de la supermarket: „M-a rugat să-i iau nişte apă plată şi urma să ne vedem mai spre seară”. În jurul orelor 16.00, Ion Dolănescu s-a stins. „Când am ajuns eu, deşi serviciile de ambulanţă au făcut eforturi mari să-l salveze, tata murise din cauza unui stop cardiac”. „Dragoste, buruiană rea”, pentru Ceauşescu
Ion Dolănescu era un artist care cânta din plăcere, lucru spus chiar de prietenul său, Mădălin Voicu. În anii ’70, a intrat în graţiile familiei Ceauşescu. Avea însă o părere proastă despre Elena Ceauşescu şi îşi amintea că lui Nicolae Ceauşescu îi plăceau romanţele. Liderul comunist chiar i-a cerut să-i cânte „Dragoste, buruiană rea”. „Ceauşescu avea o memorie impresionantă şi, nu de puţine ori, cunoscând versurile cântecelor, le atrăgea atenţia artiştilor că au sărit un pasaj sau au uitat un vers. Nu a fost însă cazul lui Dolănescu”, a precizat Mădălin Voicu. PROCESIUNE
Vecin cu Anca Parghel şi Colea Răutu pe Aleea Artiştilor
Ion Dolănescu va fi înmormântat lângă Colea Răutu şi Anca Parghel, la Cimitirul Bellu. Până la ora 11 are loc prima slujbă de pomenire, în interiorul Ateneului Român. Apoi, Lăutarii din Chişinău vor susţine un concert în cinstea marelui artist, pentru ca, în jurul orei 13.00, trupul neînsufleţit să aibă parte de o altă slujbă, la Bi serica Sf. Gheorghe Nou. În final, înmormântarea va avea loc la Cimitirul Bellu, între 14.30 şi 15.00.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 15:45