Ion Cristoiu: Regimul Iohannis este ocolit de anchetele penale. Explicațiile jurnalistului

Ion Cristoiu: Regimul Iohannis este ocolit de anchetele penale. Explicațiile jurnalistului Klaus Iohannis. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

Cunoscutul jurnalist Ion Cristoiu s-a referit la decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, prin care judecătorii români sunt dezlegați să mai țină cont de deciziile Curții Constituționale sau ale Înalte Curți de Casație și Justiție, în materia prescripției penale.

Cristoiu susține că decizia îi ajută pe cei de la DNA să redeschidă dosarele penale vechi, care nu au fost soluționate cu anii.

În paralel, corupția care înflorește în România, sub mandatul președintelui Iohannis, este trecută cu vederea, mai afirmă jurnalistul.

”CCR este prin Constituție o instituție ale cărei decizii sunt obligatorii. Opoziția, când se adoptă o lege, face contestație la CCR și spune „Legea e constituțională” sau „nu e constituțională”, iar atunci legea se întoarce, nu mai e valabilă. Sau poate spune că unele articole sunt constituționale și altele nu. Așa scrie în Constituție, așa e în democrație. Curtea raportează o lege la Constituție. În România, pe vremea binomului, grație unei modificări perverse, în timpul regimului Traian Băsescu, s-a decis ca să nu mai funcționeze prescripția. Prescripția este un drept de la romani care spune că după o anumită perioadă, o faptă, în funcție și de prevederile Codului Penal, în funcție de gravitate, se prescrie. Dacă nu a fost descoperită fapta sau nu a fost descoperit autorul...”, susține Ion Cristoiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prescripția specială instrument de șantaj

În procedura penală românească, prescipția este de două feluri, cea generală și cea specială. Ultima poate ajunge la termene foarte lungi, chiar și de 20 de ani, doar printr-un simplu act întocmit de procuror.

Potrivit lui Ion Cristoiu, de aceste prevederi ciudate s-au folosit cel mai mult procurorii de laDNA, care țineau dosarele prin sertare cu anii, în nelucrare, doar pentru șantaj.

”La noi s-a întâmplat în felul următorul: binomul a folosit această prevedere pentru a exploata politic activitatea DNA. Adică, îți deschidea procurorul un dosar și îl ținea la sertar vreo zece ani. Nici nu te trimitea în instanță, nici nu ți-l clasa, iar în felul ăsta, zeci de politicieni și jurnaliști au fost șantajați. Această prevedere spunea așa: era termen în Codul Penal de prescripție. Când te identifica DNA și începea ancheta, curgea prescripția. Parșivenia e că putea să întrerupă prescripția, să spună că s-a descoperit nu știu ce. S-a făcut contestație la CCR, iar asta pe drept cuvânt că era neconstituțională. Atunci au început să curgă prescripțiile”, a mai precizat Ion Cristoiu.

Regimul Iohannis, ocolit de anchetele penale

Decizia CJUE trebuie privită și într-o altă cheie, mai crede analistul Ion Cristoiu. Mandatul președintelui Iohannis trebuie să fie unul liniștit, fără mare agitație în materie de corupție, în condițiile care toată lumea știe că acest fenomen a înflorit din nou în ultimii ani.

Chiar sondajele de opinie arată că 16 la sută dintre români cred că fenomenul corupției este unul îngrijorător.

”Știți care e banditismul acestei decizii? Ocolirea regimului Klaus Iohannis de anchete de corupție. Toate se referă la fapte de corupție din timpul lui Băsescu și Iohannis la început - pesediști. Nimic din timpul regimului Iohannis și al camarilei lui. DNA în loc să se ocupe de afacerile din pandemie, ajutorarea refugiaților, din timpul regimului Iohannis și al coaliției de guvernare, el se va ocupa de afacerile vechi. Și vom avea iar cu Elena Udrea, Ioana Băsescu, DNA-ul nu se va mai ocupa de ancheta de-acum. Bă, nu mai reîncălziți ciorba, gata. Nu știu: a scăpat, a scăpat. DNA să facă acum anchete bune de afaceri de corupție. În ultimul timp, DNA-ul nu a făcut nimic, pentru că ar însemna să se lege de regimul lui Iohannis. DNA nu se va mai ocupa de corupția prezentă a regimului ci se va ocupa tot de corupția de acum 10 ani, acum 5 ani... Am înțeles. Bun, au scăpat cu prescripție, nu ar fi mai bine să ne ocupăm și de bandiții de-acum? Nu, că dăm peste camarila lui Iohannis. Aceasta este esența acestei decizii. Dacă tot, să desființăm CCR”, a mai comentat Cristoiu.

Ciolacu, somat să prezinte concluziile în scandalul azilelor groazei

Prezent la emisiunea lui Robert Turcesc, jurnalistul Cristoiu a discutat despre cazul fostului director al SRI, Eduard Hellvig.

Ion Cristoiu a vorbit și despre operațiunea „cât mai mult sunet și lumini” a actualului Guvern.

”Evident că s-a dus domnul Ciolacu și cu acest prilej, domnul Ciolacu a anunțat iar controale și iar un heirup cu spitalele. Domnule Marcel Ciolacu, ați trimis un corp de control la Talpan, ați pornit un tsunami de controale cu căminele de bătrâni, nici acum nu avem măsuri. Schimbarea legii... nu. Tema a dispărut. Toți simt nevoia unui heirup, gata, m-am dus, luăm măsuri. Luați și voi și faceți mai încet. Hai să rezolvăm cu căminele de bătrâni, să construim unele noi, apoi ne ocupăm de transformatoare. Altfel, mâine ia o locomotivă foc și Marcel Ciolacu trimite corpul de control la toate locomotivele. Și se vor uita căminele de bătrâni și spitalele”, a mai spus jurnalistul Cristoiu.