Evenimentul ZileiPoliticaIohannis, „trollat” de Dăncilă! Dezbatere paralelă cu a contracandidatului. LIVE VIDEO

Iohannis, „trollat” de Dăncilă! Dezbatere paralelă cu a contracandidatului. LIVE VIDEO

Iohannis, „trollat” de Dăncilă! Dezbatere paralelă cu a contracandidatului. LIVE VIDEO
Lovitură de teatru în politica românească. Dăncilă nu mai merge peste Iohannis la BCU, ci organizează propria dezbatere.

LIVE TEXT

Discursul candidatului PSD la prezidențiale, Viorica Dăncilă:

„Am tot sperat că vom avea o confruntare, o confruntare care să arate responsabilitatea noastră, o confruntare care să arate respectul pentru români. Se pare că Klaus Iohannis refuză această confruntare, că vrea doar o dezbatere cu cei pe care el îi agreează și în față acelor pe care îi acceptă, sfidând astfel românii care l-au votat dar și pe cei care nu l-au votat pentru că președintele trebuie să fie președintele tuturor.

Văd teama de un dialog autentic, văd teama de întrebări, văd teama de adevăruri incomode pentru Klaus Iohannis. Am avut multe jigniri din partea lui Klaus Iohannis. Am avut multe minciuni la adresa mea din partea lui Klaus Iohannis. Cred că o confruntare ar fi arătat de fapt cum suntem fiecare dintre noi, cum suntem pregătiți pentru funcția prezidențială, dar mai ales ceea ce am făcut în funcția pe care am deținut-o în statul român.

Eu îmi fac datoria de candidat și voi veni cu un bilanț comparativ, o analiză a activității mele ca premier într-un an și nouă luni și cred că fiecare dintre noi poate să se raporteze și la cei cinci ani de activitate ai lui Klaus Iohannis.

În cei cinci ani Klaus Iohannis a avut 25 de deplasări externe și 40 de primiri la București. Nu am vazut nimic concret pentru România”, acuză fostul premier Viorica Dăncilă.

Am văzut că s-a întors din Statele Unite cu o șapcă și trei poze. Am văzut că a fost la Consiliul European la Bruxelles, dar nu am văzut nimic despre Schengen, despre MCV, nu am văzut nimic pentru români și România.

Acum pune foarte mare accent pe diaspora, pe votul din diaspora, dar bineînțeles că vine întrebarea ce a făcut pentru români. Ce a făcut ca să îi aducă acasă, pentru că românii s-au săturat de lozinci, vor lucruri concrete.

Ce a făcut Guvernul? Am implementat programul Start-Up, am implementat programe în agricultură, iar 1.600 de români plecați s-au implicat în programul pentru tomate. Am facilitat votul pentru românii din diaspora astfel încât durata de vot este de trei zile și a fost dublată de votul prin corespondență.

Am acordat suport în educație pentru copiii români din străinătate, prin acordarea de materiale școlare, prin acordarea de burse. Ce a făcut Iohannis?.

Salariile medicilor s-au triplat, am oprit exodul, salariile profesorilor au crescut cu 80%, salariile în justiție au crescut, în apărare și în ordine publică cu 50%.

În toată această perioadă președintele Iohannis nu a făcut decât să dezinformeze – s-a opus constant creșterilor de salarii și pensii.

Nu s-a gandit că poate sunt pensionari care nu mai au bani de medicamente sau nu mai au ce pune pe masă. A fost o abordare personală prin care a căutat să câștige puncte electorale și nu o abordare a președintelui României.

Am mărit salariile profesorilor, am introdus gratuitatea transporturilor, am finalizat construcția a 100 de grădinițe.
Singurul lucru făcut de Iohannis – și-a blocat postul la colegiul la care a predat, a lansat România educată fără niciun rezultat și nu a venit cu nimic concret.

În sănătate, singurul lucru pe care l-a făcut Iohannis a fost să blocheze rezidențiatul.

În agricultură au fost luate foarte multe măsuri pentru fermieri, programele pentru tomate și pentru apicultori, Casa de Comerț Unirea, unde românii pot aduce produse românești. Ce a făcut Iohannis – a blocat un ajutor de stat de 30 mil euro pentru fermieri.

Sunt foarte multe de spus despre permanentul blocaj, despre un președinte dictator, despre un președinte care nu a dat un interviu presei, despre un președinte care i-a privit pe români cu aroganță.

Cred că românii pot face acest bilanț al realizărilor fiecăruia dintre noi. Chiar dacă Iohannis nu dorește o dezbatere, aș vrea ca prin intermediul presei să răspundă la o serie de întrebări. Una din ele se referă la activitatea lui Klaus Iohannis. Am să întreb: de ce nu ați făcut nimic în cei 5 ani de mandat? Singura preocupare a dvs a fost bifarea unui noi mandat.

Au trecut 5 ani, nu ați renunțat la imunitatea prezidențială, nu ați făcut referendum. Eu nu am nevoie de imunitate. Problemele cu justiția vă sperie.

O altă întrebare e legată de intrarea României în Schengen. La summit-ul de la Sibiu ați promis că România va intra în Schengen. Vă asumați acest eșec? Dvs. ne-ați reprezentat în Consiliul European, șitiți că este o decizile politică și puteați vorbi cu șefii statelor care se opun intrării în Schengen.

 

Întrebările jurnaliștilor:

Î: Din bilanțul dvs lipsește domeniul justiția. Vă asumați asaltul asupra justiției făcut de PSD?

Viorica Dăncilă: Nu îmi asum, nu am făcut niciun asalt asupra justiției, nu am intervenit niciodată în justiție. Această întrebare trebuie să o adresați președintelui Iohannis.

Î: De ce nu s-a aprobat în Guvern memorandumul cu SUA privind 5 G, relația cu China?

Viorica Dăncilă: Trebuie să avem o relație corectă cu China. Nu se putea aproba 5 G fără premierul României. Eu eram la Bruxelles în acel momemtn. A fost o dezinformare

Î: Când a fost adoptată prima Constituție a României de după Revoluție?

Viorica Dăncilă: Eu vreau întrebări legate de situația actuală, dar răspund – în 1991, modificată în 2003.

Î: Despre cazul Camelia Smicală.

Viorica Dăncilă: Chiar am vorbit la telefon cu doamna, e un caz care pe mame le mișcă foarte mult, e un caz de suflet, voi face tot ce depinde de mine să o ajut.

Î: Detaliați tipurile de măsuri pe care UE vrea să le aplice Rusiei

Viorica Dăncilă: Nu am votat împotriva embargoului. Deci toate deciziile nu se iau de partid, ci de grupul politic din care face parte, unde se stabilește un vot.

Î: Considerați că personajul Liviu Dragnea a fost bun sau rău pentru România?

Viorica Dăncilă: V-aș întreba eu: care este mai nociv – Băsescu sau Iohannis?(…). Liviu Dragnea a avut și lucruri bune și rele. Un lucru bun, programul de guvernare și câștigarea alegerilor din 2016. A presupus foarte multă muncă.

Î: Ar trebui îmbunătățită relația României cu Rusia, în relația cu China ce să se schimbe?

Viorica Dăncilă: Cu Rusia trebuie o relație corectă, bazată pe dialog și pe principiile internaționale. Trebuie să ținem cont de liniile de acțiune la nivel european.

Î: Ați semna în calitate de președinte memorandumul de mutare a ambasadei de la Tel Aviv la Israel?
Viorica Dăncilă: Am spus atunci că sunt de acord cu mutarea ambasadei. Aș cere din nou o analiză.

Î: V-ați asuma unirea României cu Republica Moldova în calitate de președinte?

Viorica Dăncilă: Se poate realiza prin parcursul european al Republicii Moldova. Trebuie să îi ajutăm să îndeplinească condițiile de aderare la UE și cred că acest lucru ar duce la unire.

Î: Cum îi convingeți pe tineri să iasă la vot și să vă voteze?

Viorica Dăncilă: Spun mulți că ne pleacă tinerii din țară. Nu aș vrea să plecăm de la o simplă constatare. Nu vor veni dacă avem politicieni care îi cheamă. În primul rând, trebuie să creăm condiții să se întoarcă. Le-aș pune că atâta timp cât am fost premier am luat măsuri bune, am crescut salariile, am crescut nivelul de trai, am alocat multe fonduri pentru comunitățile locala

Î: Ce le spuneți tinerilor care nu au avut norocul să aibă o mamă premier care să îi angajeze la Curtea de Conturi?

Viorica Dăncilă: Nu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de Conturi, era angajat dinainte de a fi eu premier. Fiul meu a fost foarte, foarte atacat în ultima perioadă. A avut o vină și pentru că a fost adoptat. Probabil dacă îl lăsam în orfelinat nu era atacat. E un copil care nu iese în spațiul public, nu vrea decât să-l las să-și urmeze cursul vieții lui. De multe ori, poate vi se pare curios ce vă spun, mi-a spus că nu e un lucru foarte bun că mama lui e premier, pentru că a fost izolat și nu poate face lucruri pe care alți tineri și le permit(…). Eu nu eram premier când a primit acel loc de muncă. A fost opțiunea lui acel loc de muncă.

Î: Mai susțineți OUG 13?

Viorica Dăncilă: Era declarată constituțională. Acum nu cred că mai este oportună o astfel de ordonanță, a fost adoptat și un referendum.

Î: Cum vedeți dumneavoastră un partid care a avut în frunte un om cercetat penal care a plecat din fruntea partidului direct la închisoare?

Viorica Dăncilă: Fiecare președinte a avut lucruri bune și rele. Justiția a intervenit, nu am ce să comentez. Cum  vedeți un președinte care are nu știu câte dosare penale, care se judecă cu bătrânii pentru o casă pe care a pierdut-o?
Dragnea a plătit pentru ce a făcut, dar cum plătește Iohannis pentru că a jurat pe Constituție și a călcat în picioare legea fundamentală?

Î: Deficitul la 10 luni e aproape de proiecția pe tot anul. Aveți vreo responsabilitate?

Viorica Dăncilă: Noi ne închideam în limita de deficit până la finalul anului. În 2018 s-au făcut aceleași acuzații și am închis în 2,96%. La fel se întâmpla și acum.

Î: Ce dosare are Klaus Iohannis?
Viorica Dăncilă: Am văzut foarte multe dosare, eu știu că a pierdut o casă, acolo se vorbește de fals și uz de fals(…). Sunt foarte multe dosare, nu le am acum la îndemnă, dar trimit pe adresa dumneavoastră toate dosarele.

Î: Ca președinte al României, aveți un top trei priorități pentru țara noastră?

Viorica Dăncilă: O precizare. Nu e o luptă între PSD și PNL, e o luptă între românii mei și ceilalți români. Iohannis a împărțit România între cei care au în inimă galben și cei care au în inimă tricolorul(…)
Prima mea prioritate e un referendum pe imunitate, a doua este Schengen și vizele pentru SUA. A patra prioritate e MCV.

Î: V-ați scris discursul sau v-a ajutat cineva?

Viorica Dăncilă: Nu exista un discurs scris, am bifat doar domeniile, să nu uit să fac referire. Vă dau foile! . Nu există cască, niciun prompter. Am considerat că acesta e un dialog deschis, nu aș face așa ceva. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar vă garantez că nu există așa ceva în ceea ce mă privește.

Î: Cât costă un bilet cu metroul, cu autobuzul?

Viorica Dăncilă: Cu metroul 2 lei, 2,3 (la observația jurnalistei care a întrebat-o despre prețuri). Cu autobuzul nu am călătorit, cred că 1,3 lei.

Î: Din nou despre Ordonanța 13.

Viorica Dăncilă: De ce încercați să lipiți de mine acestă ordonanță? Nu eram parlamentar, nu eram ministru. Haideți totuși să vedem limitele.

 

Î: Președintele are atribuții în zona de politică externă. Pe cine ați suna, un lider străin?

Viorica Dăncilă: Aș suna un omolog premier (…). Vă garantez că sunt foarte mulți lideri care mi-ar răspunde la telefon. Mi-ar răspunde lideri ai instituțiilor europene. Sunt patriot, dar și pro-european convins.

Î: Vă reproșați ceva?

Dăncilă: Eu vreau să vă spun un lucru. Voi condamna de fiecare dată abuzurile. Președintele trebuie să asigure o justiție independentă. Au fost abuzuri, protocoale pe care le-au condamnat toți. Nu voi permite cât voi fi președinte.

Î: Ați avut vreun dialog cu Iohannis în ultimele săptămâni?

Viorica Dăncilă: Nu. Am crezut că pot vorbi cu președintele pe obiective importante pentru țară. Au fost multe situații … Când ne-a chemat, am explicat că avem bani de pensii. Nici n-am plecat bine de acolo și a mers pe aceeași dezinformare. Mi-am dat seama că orice dialog e inutil, orice aș spune eu președintele va spune ce îl avantajează. Orice discuție pe care am avut-o s-a soldat la trei zile cu solicitarea demisiei premierului. Nu e normal ca președintele să fie dușmanul executivului.

Î: Care este cea mai mare temere a dumneavoastră?

Dăncilă: Mă tem de Dumnezeu și de faptul că aș putea să dezamăgesc românii. Când oamenii cred în tine e cel mai urât să-i dezamăgesc.

Î: Despre pesta porcină?

Viorica Dăncilă: Am izolat focarele, am luat toate măsurile. Au fost cetățeni care n-au ascultat regulile. Nu știu despre această soluție pentru Bulgaria(…). În zonele în care sunt focare nu putem să ne asumăm niciun risc. Dumneavostraă spuneți că nu are nicio influență asupra sănătății oamenilor? Eu știu și credeți-mă. Unde a existat focar de pestă nu a fost voie să consume carne de porc? Dacă este focar, dacă animalul nu a fost testat…”

Î: Cine va fi președinte luni?

Viorica Dăncilă: Eu sper ca și Klaus Iohannis să voteze Viorica Dăncilă. Sper că l-am convins.

Î: Aveți din perioada în care ați fost premier un proiect personal dus la bun sfârșit?

Viorica Dăncilă: Obligația mea a fost să pun în practică obiectivele din programul de guvernare.(…) Obiectivul unui premier este să se țină de cuvânt. Pentru mine a fost important să ajut comunitățile locale și am făcut acest lucru fără să țin cont de culoarea politică.

Viorica Dăncilă: Eu nu vreau guvernul meu

Î: Vă depuneți mandatul dacă veți pierde alegerile?

Viorica Dăncilă: Luni voi fi președintele României!

Î: Pentru Klaus Iohannis România normală e fără PSD. Cum arată pentru dumneavoastră?

Viorica Dăncilă: Românii sunt uniți, ne regăsim toți în deciziile președintelui. Nu însemnă o Românie divizată.

Î: Primul lucru pe care l-ați face ca președinte?

Viorica Dăncilă: Aș cere un referendum în care să renunț la imunitate. Aș face ce a promis Iohannis în 2014 și nu a făcut.

 

 

 

Președintele #PSD Viorica Dăncilă susţine un dialog deschis cu reprezentanții mass-media, la Palatul Parlamentului

Publicată de Partidul Social Democrat pe Marţi, 19 noiembrie 2019

Președintele #PSD Viorica Dăncilă susţine un dialog deschis cu reprezentanții mass-media, la Palatul Parlamentului

Publicată de Partidul Social Democrat pe Marţi, 19 noiembrie 2019

 

Iată comunicatul PSD:

„Candidatul PSD la Președinția României, Viorica Dăncilă, invită reprezentanții mass-media la un dialog deschis, astăzi, 19 noiembrie 2019, începând cu ora 18.00. Evenimentul este organizat la Palatul Parlamentului, “Sala Spiru Haret”, nivel P.

Accesul este liber pentru toți reprezentanții mass-media desemnați de către instituțiile pe care le reprezintă. Intrarea jurnaliştilor se face pe baza legitimației de presă și a actului de identitate la intrarea S2, începând cu ora 16.00”.

 

 


Accesează: