Guvernul i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis convocarea în regim de urgență a unei ședințe CSAT pe tema rectificării bugetare.

Sub acest pretext, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan, se vrea declararea stării de urgență în România în contextul răspândirii virusului pestei porcine. 

Iar specialiștii citați de sursa menționată susțin că „este posibil ca, în CSAT, Guvernul să avanseze chiar și suspiciunea unei eventuale acțiuni bioteroriste care ar fi introdus și extins pesta în România”.

Ipoteza unei acțiuni bioteroriste este avansată și de Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori (APC). 

Într-un interviu pentru revista Formula AS, acesta a susținut că ”pesta porcină nu este doar o epidemie, ci un atac bioterorist”. 

Autorităţile au anunţat la finalul săptămânii trecute că virusul pestei porcine a fost depistat la o gospodărie din judeţul Ilfov. Evenimentul Zilei a prezentat, în exclusivitate, buletinul de analiză a probelor biologice prin care s-a confirmat existenţa focarului de la marginea Capitalei.
 

Conform documentului, probele de ţesut au fost prelevate în data de 17 august, vineri, iar sâmbătă seara, analizele de laborator au arătat că virusul pestei porcine există într-o anexă a unui gospodării din localitatea Tunari, care numără 15 porci.

ANSVSA a mai precizat că Poliţia a demarat o anchetă, iar investigaţiile preliminare indică posibilitatea ca porcii bolnavi să fi fost aduşi dintr-o zonă unde evoluează focare de pestă porcină africană (PPA). Cu acest nou focar, gripa porcină a ajuns să afecteze nu mai puţin de 10 judeţe din România. În prealabil, ANSVA anunţa că în perioada 1 ianuarie – 10 august a acestui an, au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici, răspândite în 9 judeţe, Potrivit Autorităţii, din totalul focarelor, 640 au fost identificate în gospodăriile populaţiei, unul într-o exploataţie de tip A şi alte 3 în exploataţii comerciale şi într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale. De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreţi.