Exclusiv! Documentul care demonstrează că pesta porcină a ajuns la „porţile” Bucureştiului

Exclusiv! Documentul care demonstrează că pesta porcină a ajuns la „porţile” Bucureştiului

Autorităţile au anunţat la finalul săptămânii trecute că virusul pestei porcine a fost depistat la o gospodărie din judeţul Ilfov. Evenimentul Zilei prezintă astăzi buletinul de analiză a probelor biologice prin care s-a confirmat existenţa focarului de la marginea Capitalei.

Conform documentului, probele de ţesut au fost prelevate în data de 17 august, vineri, iar sâmbătă seara, analizele de laborator au arătat că virusul pestei porcine există într-o anexă a unui gospodării din localitatea Tunari, care numără 15 porci.

Acelaşi document mai arată că au fost prelevate 5 probe, care au fost distribuite la cinci instituţii diferite pentru analize. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) a anunţat că serviciile veterinare au intervenit imediat, anexa a fost plasată sub supraveghere şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport. De asemenea, a fost dispusă uciderea animalelor din anexa gopodărească şi ecarisarea carcaselor.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Animalele, aduse dintr-o zonă afectată de virus

ANSVSA a mai precizat că Poliţia a demarat o anchetă, iar investigaţiile preliminare indică posibilitatea ca porcii bolnavi să fi fost aduşi dintr-o zonă unde evoluează focare de pestă porcină africană (PPA). Cu acest nou focar, gripa porcină a ajuns să afecteze nu mai puţin de 10 judeţe din România. În prealabil, ANSVA anunţa că în perioada 1 ianuarie - 10 august a acestui an, au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici, răspândite în 9 judeţe, Potrivit Autorităţii, din totalul focarelor, 640 au fost identificate în gospodăriile populaţiei, unul într-o exploataţie de tip A şi alte 3 în exploataţii comerciale şi într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale. De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreţi.