Conform documentului, probele de ţesut au fost prelevate în data de 17 august, vineri, iar sâmbătă seara, analizele de laborator au arătat că virusul pestei porcine există într-o anexă a unui gospodării din localitatea Tunari, care numără 15 porci.

Acelaşi document mai arată că au fost prelevate 5 probe, care au fost distribuite la cinci instituţii diferite pentru analize. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) a anunţat că serviciile veterinare au intervenit imediat, anexa a fost plasată sub supraveghere şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport. De asemenea, a fost dispusă uciderea animalelor din anexa gopodărească şi ecarisarea carcaselor.

 

Animalele, aduse dintr-o zonă afectată de virus

ANSVSA a mai precizat că Poliţia a demarat o anchetă, iar investigaţiile preliminare indică posibilitatea ca porcii bolnavi să fi fost aduşi dintr-o zonă unde evoluează focare de pestă porcină africană (PPA). Cu acest nou focar, gripa porcină a ajuns să afecteze nu mai puţin de 10 judeţe din România. În prealabil, ANSVA anunţa că în perioada 1 ianuarie – 10 august a acestui an, au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici, răspândite în 9 judeţe, Potrivit Autorităţii, din totalul focarelor, 640 au fost identificate în gospodăriile populaţiei, unul într-o exploataţie de tip A şi alte 3 în exploataţii comerciale şi într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale. De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreţi.