A ÎNTORS-O CA LA PLOIEŞTI. După MOMENTELE PENIBILE de la MASA TĂCERII, Klaus Iohannis a transmis un MESAJ EMONŢIONANT de Ziua Naţională a Culturii. Cum au fost “CĂLCATE ÎN PICIOARE” în 2016 operele de artă de către politicieni | VIDEO
- Ana Petrescu
- 15 ianuarie 2017, 11:31
Șeful statului, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj video cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Președintele a prezentat, pe pagina personală de Facebook, o colecţie de imagini în care apare alături de mari artişti şi nu numai.
"M-am simțit onorat de fiecare dată când am avut ocazia ca, în numele românilor, să acord cele mai înalte distincții celor care și-au dedicat întreaga viață creației culturale. Operele lor ne-au bucurat inimile şi ne-au îmbogățit spiritual. În lume, respectul pentru țara noastră se clădește în bună măsură pe aprecierea internațională a culturii și artiștilor ei. Patrimoniul nostru cultural continuă să fie cel mai elocvent și reprezentativ act de identitate al națiunii române", este textul care însoţeşte imaginile prezentate de Klaus Iohannis.
Stabilită prin Legea 238/2010, Ziua Culturii Naționale este sărbătorită în fiecare an la data de 15 ianuarie, ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu.
Gafele politicienilor și eșecul Guvernului legat de "Cumințenia Pământului"
Preşedintele României, Klaus Iohannis a ţinut, la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, un discurs la Târgu Jiu şi a folosit această ocazie pentru a realiza câteva fotografii la Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor”. Astfel, într-una dintre imagini, liderul de la Cotroceni s-a aşezat la ”Masa Tăcerii”, iar gestul său a provocat isterie în spațiul public.
Şeful statului a fost însoţit atunci de fostul premier Dacian Cioloş şi a profitat de timpul avut la dispoziţie pentru câteva fotografii lângă operele celui mai mare sculptor român, Constantin Brâncuşi. Una dintre ele a fost realizată chiar lângă “Masa tăcerii”, iar în videoclipul atașat în acest articol se pot vedea momentele în care președintele sfidează regulile care interzic atingerea monumentelor istorice.
La scurt timp, fostul prim-ministru Victor Ponta l-a ironizat într-un filmuleț postat pe Facebook pe șeful statului. Ponta s-a deplasat la Târgu Jiu pentru a filma un clip de campanie, care are ca temă “gafa” președintelui de a se fi așezat pe unul dintre scaunele de la Masa Tăcerii, celebra sculptură a lui Brâncuși. Totuși, social-democratul a făcut o gafă , greșind numele uneia dintre operele lui Constantin Brâncuși. Ponta i-a transmis că "pe Coloana Infinită (Sic!) nu se atârnă rufe la uscat".
Ministrul Culturii, Corina Șuteu, din perioada cabinetului Dacian Cioloș, a eșuat să achiziționeze sculptura lui Brâncuși, "Cumințenia Pământului". Deși suma de achiziție, negociată în 2014, a fost de 5 milioane euro, Guvernul lui Cioloș a negociat pe plus, valoarea de cumpărare ajungând la 11 milioane euro. Executivul a anunțat inițial că va suporta costul integral de 11 milioane euro al achiziționării operei de artă, din bugetul de stat. Ulterior, Executivul a făcut o rectificare, susținând că va asigura doar 5 milioane euro, iar restul de 6 milioane euro vor fi strânse printr-o subscripție publică. Totuși, oficialii au reușit să strângă din donații un pic peste un milion de euro. Sculptura nu a mai fost cumpărată, iar fostul Executiv a spus că va returna banii celor care au donat până la sfârșitul lui 2017.