Evenimentul Zilei > Economie > Iohannis luat în bășcălie de PSD! Ca la Radio Erevan: nu a luat, ci a dat!
Iohannis luat în bășcălie de PSD! Ca la Radio Erevan: nu a luat, ci a dat!

Iohannis luat în bășcălie de PSD! Ca la Radio Erevan: nu a luat, ci a dat!

Partidul Social Democrat a lansat pe pagina sa de Facebook o ironie la adresa președintelui României, Klaus Iohannis, care s-a lăudat recent că țara noastră a primit aproximativ 80 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

Potrivit celor de la Partidul Social Democrat, ”marele succes al lui Iohannis de la Bruxelles aduce cu un banc de la Radio Erevan. Am pierdut 5 miliarde de euro net și contribuim și cu bani în plus!”.

„Președintele a tăcut strategic patru zile și patru nopți, timp în care România a contabilizat numai eșecuri: inițial, luam 31 de miliarde de euro pentru politica de coeziune, dar Iohannis a jucat dur și rămânem cu doar 26,8 miliarde; în mai, din 33 de miliarde pentru relansare economică 2/3 erau granturi, acum Iohannis a acceptat împrumuturi de 50%; pentru cele 16 miliarde de euro care pot fi accesați doar în următorii ani, trebuie să returnăm 12 miliarde. Și când luptă cu pandemia, și când negociază pentru România, Iohannis are același standard: ori precaut, ori prost”, se arată în postarea celor de la Partidul Social Democrat.

Ieri, după Consiliul European de la Bruxelles, unde s-a negociat împărțirea fondului de peste 750 de miliarde de euro, Klaus Iohannis a anunțat că România a obținut un pachet de 80 de miliarde de euro. Astăzi, președintele României a explicat cum vor fi folosiți banii.

„Această sumă de 80 de miliarde se compune din două pachete bugetare. Primul, cel mai mare, se referă la bugetul multianual al UE din 2021 până în 2027. Fondurile europene pe care le-am avut și până acum. Pentru a putea atrage acești bani este nevoie de un concept, un plan național. La acest plan lucrăm de când este în funcțiune Guvernul Orban, e ca și finalizat. Planul va fi urmărit să ajungă la Comisie, ca să fim pregătiți din timp pentru a atrage banii europeni.

Al doilea pachet este un pachet foarte mare de 34 de miliarde de euro pentru România. Acești bani sunt, în principal, destinați ameliorării crizei, măsurilor de ieșire din criza economică, măsurilor de întărire a economiei, ca să își revină foarte repede după acest șoc provocat de pandemie. Acești bani trebuie consumați mai repede. Practic pentru a folosi acești bani, avem la dispoziție doar șase ani și o parte din acești bani este posibil să fie deja disponibili în acest an, în 2020. Și aici este nevoie să ne mișcăm rapid, fiindcă până în octombrie, trebuie să prezentăm Comisiei Europene Planul Național aferent acestui fond de repornire, de relansare, de întărire a economiei. Am început și pe acest plan să lucrăm de acum câteva luni deja.

Continuăm și ce am făcut, practic, astăzi, într-o discuție foarte aplicată cu Guvernul, a fost să corelăm planurile, în așa fel încât să folosim bani europeni în cel mai eficace mod posibil, adică să folosim banii, în așa fel încât să aibă un impact major asupra economiei României, asupra sistemelor publice și, în final, asupra bugetului fiecărui român în parte. Asta a fost vestea bună pe astăzi”, a declarat Iohannis.

Marele succes al lui Iohannis de la Bruxelles aduce cu un banc de la Radio Erevan

Marele succes al lui Iohannis de la Bruxelles aduce cu un banc de la Radio Erevan. Am pierdut 5 miliarde de euro net și contribuim și cu bani în plus! Președintele a tăcut strategic 4 zile și 4 nopți, timp în care #România a contabilizat numai eșecuri:⚠️ initial, luam 31 de miliarde de euro pentru politica de coeziune, dar Iohannis a jucat dur și rămânem cu doar 26,8 miliarde;⚠️în mai, din 33 de miliarde pentru relansare economică 2/3 erau granturi, acum Iohannis a acceptat împrumuturi de 50%;⚠️pentru cele 16 miliarde de euro care pot fi accesați doar în următorii ani, trebuie să returnăm 12 miliarde. Și când luptă cu pandemia, și când negociază pentru România, Iohannis are același standard: ori precaut, ori prost!

Publicată de Partidul Social Democrat pe Miercuri, 22 iulie 2020

Publicat in categoriile: Economie, Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: