Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis, întâlnire la cel mai înalt nivel. Merge la Zagreb
Iohannis, întâlnire la cel mai înalt nivel. Merge la Zagreb

Iohannis, întâlnire la cel mai înalt nivel. Merge la Zagreb

Președintele Klaus Iohannis se pregătește să efectueze o vizită la cel mai înalt nivel.

Șeful statului va fi prezent în zilele de 20 și 21 noiembrie, la Zagreb, în Croația, la Congresul PPE, reuniune în urma căreia vor fi aleși președintele, vicepreședinții și secretarul general al formațiunii. Sunt așteptați 2.000 de participanți din 40 de state, reprezentanți de seamă ai vieții politice și sociale și ai mediului de afaceri.

Candidează la funcția de vicepreședinte al PPE și europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan.

La funcţia de lider al PPE singurul candidat intrat în cursă este președintele în exercițiu al Consiliului European, Donald Tusk. În schimb, pentru cele 10 funcții de vicepreședinți candidează Siegfried Mureşan (România), David McAllister (Germania), Helen McEntee (Irlanda), Averof Neofytou (Cipru), Petteri Orpo (Finlanda), Franck Proust (Franţa), Paulo Rangel (Portugalia), Ivan Stefanec (Slovacia), Antonio Tajani (Italia), Esther De Lange (Olanda), Mariya Gabriel (Bulgaria) şi Johannes Hahn (Austria).

„Găzduit de premierul Croației și liderul partidul HDZ, Andrej Plenkovic, congresul din Zagreb se va concentra pe politicile eficiente de combatere a schimbărilor climatice, pe investirea în tinerele generații și a Balcanilor de Vest”, se arată într-un comunicat emis de PPE.

În afara lui Klaus Iohannis, pe lista șefilor de stat invitați la Congresul PPE se mai află președintele cipriot Nikos Anastasiades, cancelarul german Angela Merkel, premierii bulgar Boiko Borisov, leton Krisjanis Karins, grec Kyriakos Mitsotakis şi irlandez Leo Varadkar.

De asemenea, vor participa și preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.

Conform Digi24, Klaus Iohannis merge însoțit la Zagreb de premierul Ludovic Orban, care are programate întâlniri cu Ursula von der Leyen și Donald Tusk, cei mai importanți lideri europeni ai momentului.