Iohannis, ÎNTÂLNIRE la Bruxelles cu Donald Trump și Emanuel Macron. VEZI ce teme vor fi discutate
- Ana Petrescu
- 25 mai 2017, 11:43
Preşedintele Klaus Iohannis va fi joi la Bruxelles, unde va participa la întâlnirea şefilor de stat şi de guvern din statele membre NATO. Printre altele, Iohannis va trasmite oficialilor că România este un aliat predictibil, serios şi responsabil şi va susţine creşterea rolului Alianţei în combaterea terorismului.
La reuniunea de la Bruxelles va avea loc primul contact al noului preşedinte american, Donald Trump, şi a noului preşedinte francez, Emmanuel Macron, cu omologii lor aliaţi.
Pe lângă şefii de stat şi de guvern ai celor 28 de state membre va participa şi premierul muntenegrean, în contextul în care parlamentele din statele Alianţei Nord-Atlantice au ratificat accederea acestei ţări la NATO.
Şeful statului va avea o întâlnire bilaterală cu omologul său polonez, Andrzej Duda, cu care va discuta despre întărirea Parteneriatului strategic bilateral şi despre acţiunea comună în cadrul NATO şi în regiune, informează Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă. Ulterior, el va lua parte la dineul de lucru al şefilor de stat şi de guvern.
Scopul reuniunii de la Bruxelles este de a reafirma valorile fundamentale ale Alianţei, precum şi unitatea, solidaritatea, coeziunea statelor membre, cât şi soliditatea relaţiei transatlantice.
Iohannis va participa, alături de ceilalţi şefi de stat şi de guvern, la preluarea de către NATO a noului său sediu şi la inaugurarea monumentelor dedicate Articolului 5 şi Zidului Berlinului.
"Preşedintele României va sublinia că ţara noastră este un contributor consistent la prezenţa aliată înaintată în flancul estic al NATO pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei", anunță în comunicat Administraţia Prezidenţială.
Conform sursei citate, în mai puţin de un an de la adoptarea deciziilor Summitului NATO de la Varşovia, România a înregistrat progrese semnificative la nivel naţional, relevante şi în contextul reuniunii la nivel înalt de joi, menţionând între acestea: încadrarea şi operaţionalizarea brigăzii multinaţionale de la Craiova, cu participarea militarilor din alte state membre NATO; planificarea de exerciţii multinaţionale de amploare în ţara noastră şi în regiune în cursul acestui an; sporirea prezenţei navale NATO în Marea Neagră, conform deciziei adoptate la reuniunea miniştrilor apărării NATO din luna februarie a acestui an; obţinerea unei prezenţe aeriene aliate consistente pe teritoriul României şi participarea a 120 de militari români la prezenţa înaintată a NATO din Polonia, în cadrul structurii conduse de SUA.
Şeful statului va reitera şi importanţa şi soliditatea relaţiei transatlantice, în contextul menţinerii angajamentului ferm al SUA faţă de NATO.
"Alocarea de către România a 2% din PIB pentru apărare consolidează profilul ţării noastre la nivel aliat, cadru în care este important ca sumele alocate să fie efectiv cheltuite în 2017", precizează Administraţia Prezidenţială.
Potrivit sursei citate, încă de la începutul mandatului său, preşedintele Iohannis a promovat şi a susţinut consensul politic naţional pentru alocarea a 2% sectorului apărării, care începe să se materializeze din acest an.
La reuniunea de la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis va susţine şi creşterea rolului NATO în combaterea terorismului, în domenii în care poate aduce valoare adăugată. România contribuie la eforturile aliate şi internaţionale de combatere a terorismului prin participarea militarilor români la misiunea NATO din Afganistan şi, începând cu acest an, prin consilierea oferită forţelor de securitate din Irak.
Şeful statului va reafirma şi importanţa consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO în flancul estic, conform angajamentului aliat asumat la summitul de anul trecut. El va reitera necesitatea abordării unitare şi coerente a întregului flanc estic, pentru creşterea eficienţei măsurilor de descurajare ale NATO.
Preşedintele Klaus Iohannis va pleda şi pentru menţinerea unităţii de acţiune aliate faţă de Rusia şi va susţine promovarea unei abordări cuprinzătoare şi echilibrate geografic a politicii NATO de proiectare a stabilităţii, atât pe direcţia sudică, cât şi pe cea estică, având în vedere necesitatea menţinerii în atenţia aliată a vecinătăţii estice şi, implicit, a sprijinului pentru Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.
"Reuniunea NATO de anul acesta vine în convergenţă cu obiectivele României de întărire a solidarităţii aliate, de abordare cuprinzătoare şi integrată a securităţii euroatlantice şi de reafirmare a importanţei legăturii transatlantice pentru securitatea noastră. De asemenea, corespunde priorităţilor de politică externă şi de securitate ale României privind consolidarea profilului nostru în NATO şi aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii",notează Administraţia Prezidenţială.