Evenimentul Zilei > Politica > Întâlnirea de la Cotroceni, cu premierul și miniștrii USR. Ce a vrut să afle Iohannis
Întâlnirea de la Cotroceni, cu premierul și miniștrii USR. Ce a vrut să afle Iohannis

Întâlnirea de la Cotroceni, cu premierul și miniștrii USR. Ce a vrut să afle Iohannis

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul Florin Cîțu și mai mulți miniștri din Guvern. Discuțiile au vizat mai multe probleme.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat la Palatul Cotroceni pe șeful Executivului, Florin Cîțu și pe miniștrii din USR.

Astfel, la discuţiile cu președintele au luat parte prim- ministrul Florin Cîţu, viceprim- ministrul Dan Barna, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman.

După întâlnire, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis a cerut, la întâlnirea de joi, ca fiecare ministru să-i prezinte priorităţile şi ceea ce a găsit la minister. „Ne-a asigurat că ne va susţine în proiectele pe care le-am susţinut”, a declarat Năsui, adăugând că este important să existe această colaborare instituţională şi să avem coerenţă.

Întrebat ce i-a transmis preşedintelui, Năsui a precizat: „Principala noastră preocupare, principalul nostru obiectiv este să deblocăm schemele de ajutor de stat, în aşa fel încât toţi antreprenorii să primească banii la care se aşteaptă. Vorbim de o gură de oxigen, mai ales pentru companiile care au fost afectate de pandemie”.

Năsui a precizat că se încearcă să se scurteze cât mai mult deblocarea schemelor de ajutor.

„Preşedintele ne-a asigurat că ne va susţine în proiectele pe care le-am susţinut. După ce am prezentat proiectele, ne-a asigurat de susţinerea sa pentru ele. Este important să există această colaborare instituţională şi să avem coerenţă pe tot planul”, a mai spus ministrul.

Întâlnire cu liderii Coaliției

Cu o zi înainte, pe 6 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu toți liderii coaliției de guvernare, la Vila Lac. La întâlnirea de la Vila Lac au participat premierul Florin Cîţu, preşedintele PNL, Ludovic Orban, copreşedinţii USR PLUS, Dan Barna şi Dacian Cioloş, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian.

Discuțiile au vizat, între altele, potrivit unor surse politice, bugetul pe anul 2021, campania de vaccinare anti-COVID-19 și deschiderea şcolilo.

„A fost o discuţie după instalarea Guvernului, să facem o evaluare a modului în care funcţionează coaliţia, a planurilor mai puţin aşa pe termen lung, bugetul, pandemia, campania de vaccinare, deschiderea şcolilor, susţinerea creşterii economice”, au precizat sursele citate, conform Agerpres.

Se pare că astfel de întâlniri, cu liderii coaliției, vor fi programate periodic, pentru ca președintele să se asigure că nu vor fi probleme în procesul de guvernare.

Guvernul condus de Florin Cîțu este format din reprezentanți ai patru partide de centru dreapta care s-au reunit într-o coaliție de guvernare, respectiv PNL – USR – PLUS – UDMR. Noul cabinet a fost învestit la finalul anului trecut, pe 23 decembrie și tot în aceeași zi a depus jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis.