Editura Evenimentul si Capital

Ce va decide Iohannis în privința dublului standard

Autor: | | 1 Comentarii | 331 Vizualizari

Președintele PSD Liviu Dragnea a semnat luni un proiect de lege care va taxa firmele care practică dublul standard, aducând în țară produse de calitate inferioară. Proiectul de lege va fi depus în Parlament și Iohannis urmează să se pronunțe în privința acestuia.

„Este deja o obișnuință ca președintele Klaus Iohannis să blocheze tot ce vine de la Guvern sau de la Parlament. Nu contează dacă este bine sau rău, dacă ajută sau strică, dacă e urgent sau nu, Iohannis blochează tot. Amână cât poate și apoi face sesizare la CCR", a transmis PSD într-un comunicat de presă.

Prin acest proiect de lege, PSD își propune sancționarea comercianților care vând produse alimentare cu standard de calitate mai slab decât în alte state europene.

Determinarea dublului standard se va face prin laboratoare specializate ale ANPC si ANSVSA și în conformitate cu o metodologie comună, dezvoltată de UE, ce le permite autorităților naționale pentru protecția consumatorilor să efectueze teste cu scopul de a compara compoziția și caracteristicile produselor alimentare vândute în ambalaje similare în Uniunea Europeană.

Pedepsele propuse în lege vor merge de la amenzi penale semnificative (pana la 4% din cifra de afaceri conform directive UE) incluzând și confiscarea lotului de produs identificat ca diferit de un lot similar vândut pe o altă piață.

„Acest proiect de lege depus de PSD are o importantă tracțiune în rândul opiniei publice. Orice încercare a lui Iohannis de a bloca va fi drastic sancționată de public. Pe de altă parte, Iohannis are o relație foarte bună cu multinaționalele, mai ales cele din Germania (Lidl, Kaufland, Metro etc.) implicate pe piața de retail. Astfel, președintele trebuie să aleagă dacă își dorește sprijin popular sau donații și susținere în campania pentru prezidențiale”, se mai arată în comunicatul citat.

Liviu Dragnea a semnat luni după-amiază proiectul de lege de taxare a firmelor care practică dublul standard și comercializarea, în România, de mărfuri de calitate inferioară produselor care se exportă în alte țări. Liderul PSD a afirmat că se poate merge până la confiscarea totală a unor produse și „nu este exclusă acțiunea penală”.

Potrivit proiectului, produsele supuse dublului standard vor fi retrase de la vânzare și confiscate. „În sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înțelege producerea și comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu aceleași produs vândut în alte state membre, în condițiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziție sau caracteristici diferite nejustificate”, se arată în proiect.

„Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului juridic de constatare a dublului standard la produsele si serviciile catre consumatori în vederea protejării intereselor consumatorilor în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE)nr.1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, a Directivei 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale,Directiva 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor”, arată articolul 1 al proiectului de lege.

ZIUA Z pentru Liviu Dragnea! Verdictul pe care il asteapta toata tara! Ce il asteapta pe seful PSD

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI