Iohannis propune o strategie comună de achiziții la nivelul UE. Apel la solidaritatea european
- Mihaela Dan
- 26 martie 2020, 13:45
Președintele Klaus Iohannis susține că este crucial să se facă achiziții comune, la nivelul UE, de echipamente medicale și materiale sanitare destinate combaterii pandemiei de coronavirus. El a precizat că la nivelul UE s-a aprobat constituirea unei rezerve strategice ce echipamente medicale în cadrul mecanismului european de protecție civilă. Președintele va participa la videoconferința cu liderii Consiliului European, unde va prezenta perspectiva României în contextul actualei crize.
Într-o declarație de presă, președintele Klaus Iohannis a făcut un sumarul punctelor de discuție pe care le va prezenta liderilor europeni la videoconferința la care va participa, în cadrul Consiliului European.
El a arătat că la nivelul UE au fost demarate proceduri de achiziții comune de echipamente medicale, mănuși, combinezoane, ventilatoare etc. A devenit crucială achiziția comună de echipamente medicale. Trebuie finalizate cât mai repede pentru ca statele să intre rapid în posesia lor. România este primul stat UE care a primit acceptul pentru a achiziționa echipamentele necesare constituirii rezervelor strategice de echipamente pe teritoriul României, în sumă de 10 milioane de euro.
„La nivelul Uniunii au fost demarate achiziții comune pentru echipamente necesare gestionării epidemiei. Mănuși, echipamente de laborator. Având în vedere că situația s-a dezvoltat rapid și în țara noastră, a devenit crucial ca aceste proceduri să fie finalizate cât mai repede cu puțință. La nivelul UE s-a aprobat constituirea unei rezerve strategice ce echipamente medicale în cadrul mecanismului european de protecție civilă, destinat reacției UE la diferite crize, cum este aceasta a coronavirusului. România este primul stat membru al UE care a primit acceptul UE de a demara procedurile de achiziție. Într-o primă etapă achiziția de zece milioane de euro va viza măști și echipamente medicale”, a declarat Iohannis.
Un alt punct de pe ordinea de zi este repatrierea cetățenilor români care doresc să revină în țară și pentru care este nevoie de cooperarea tuturor statelor, în condițiile în care multe state au impus restricții de circulație. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că este importantă cooperarea tuturor pentru a putea permite revenirea cetăţenilor europeni în ţările lor de origine, în contextul epidemiei de coronavirus.
România este afectată de criză în sectorul industrial și este nevoie de o acțiune coordonată la nivelul UE. Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că trebuie inițiat un mecanism pentru recuperare post-criză. UE traversează o perioadă extrem de dificilă.
„Sunt convins că proiectul european va ieși întărit din această grea încercare și vom înțelege cât de importante sunt valorile și credințele care ne unesc și pe care uităm să le implementăm”, a precizat Klaus Iohannis.
Președintele le-a cerut românilor să respecte restricțiile, să rămână acasă pentru a putea menține sub control răspândirea coronavirusului:
”Știu că este greu, dar făcând aceste sacrificii vom câștiga lupta cu acest inaimic periculos”
Declarațiile președintelui vin în contextul în care Victor Costache și-a demisia din funcția de ministru al Sănătății, în plină pandemie provocată de noul coronavirus.
Premierul Ludovic Orban a anunţat joi că îl va propune pentru funcţia de ministru al Sănătăţii pe secretarul de stat Nelu Tătaru.
„În ceea ce priveşte funcţia de ministru al Sănătăţii, îi voi propune domnului preşedinte al României Klaus Iohannis pe domnul secretar de stat Nelu Tătaru. Domnul secretar de stat face parte din echipa de la MS, a fost, este şi va fi în prima linie a bătăliei contra coronavirus. Deja stăpâneşte foarte bine toate procedurile, tot planul de măsuri. Astăzi se găseşte la Suceava, l-am sunat şi l-am informat privitor la intenţia mea de a-l propune ca şi ministru al Sănătăţii, urmând să revină în Bucureşti şi să discutăm toate detaliile”, a declarat Ludovic Orban.