Iohannis a cedat în fața lui Dragnea? CINCI SCENARII EXPLOZIVE privind numirea noului DIRECTOR al SPIONAJULUI ROMÂNESC. Iată adevărata explicație!

Iohannis a cedat în fața lui Dragnea? CINCI SCENARII EXPLOZIVE privind numirea noului DIRECTOR al SPIONAJULUI ROMÂNESC. Iată adevărata explicație!

Iohannis a cedat în fața lui Dragnea? Nominalizarea noului director al Serviciului al Serviciului de Informații Externe în persoana unui membru PSD, Gabriel Vlase, a încins mințile multor analiști, lansându-se diverse scenarii. De fapt, explicația este una simplă, care ține de funcționarea normală a unui stat. Numai că fiind obișnuiți cu războaie politice permanente nu mai putem vedea pădurea din cauza copacilor.

Iată o scurtă trecere în revistă a principalelor ipoteze lansate ieri în spațiul public.

1. S-a negociat postul de director la SIE contra renunțarea la suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Această ipoteză a fost cea mai prezentă în spațiu public. Nu are credibilitate decât în virtutea logicii expuse mai sus. Ultimele evoluții nu ne lasă să întrevedem vreo umbră de armistițiu între cele două tabere, Iohannis și Dragnea. Suspendarea președintelui Klaus Iohannis dacă nu se va face, și eu cred că nu se va face, va avea la bază o decizie de "oportunitate", ca să folosesc un cuvânt la modă zilele acestea. PSD și ALDE realizează că un conflict cu Iohannis pe aceast teren va duce la o victorie a actualului președinte al României. Așa că preferă să pună presiune asupra Cotroceniului prin alte mijloace.

2. Salvarea lui Kovesi. Nu am prea înțeles cum, dar s-a vânturat și acest lucru. Realitatea este că Laura Codruța Kovesi nu mai reprezeintă o miză reală, fiind folosită de ambele tabere precum bunica lui Bulă, care era pusă în geam când venea poștașul ca să aducă pensia. Kovesi este compromisă total, a reușit să distrugă DNA prin dosarele politice prost făcute care sunt finalizate de judecători cu achitări pe bandă rulantă. În mod normal, Kovesi nu ar s-ar mai avea califica să conducă nici măcar un birou de registratură, darmite să ia vreo funcție europeană. Deci cum poate fi salvată de trecutu-i sulfuros care a început undeva în sufrageria lui Gabriel Oprea?

Ne puteți urmări și pe Google News

3. Tabăra anti-Dragnea primește un ajutor serios. Aici se mizează pe faptul că Gabriel Vlase este cel mai apropiat prieten al lui Mihai Tudose, fostul premier care-i dă cu tifla pe la nas lui Liviu Dragnea de câte ori are ocazia. Se adaugă și laudele pe care Gabriel Vlase le-a primit din partea taberei pro-prezidențiale, în frunte cu Cozmin Gușă care spunea ieri că este un tip antrenat, este un tip care a studiat pe direcţiile de securitate şi intelligence şi mai mult decât atâta, această atitudine a lui atât de discretă, deşi este atât de vechi în partid, în Parlament, îl recomandă pentru această poziţie de director al SIE. Pot accepta ideea că Vlase este mai apropiat de Tudose decât de Dragnea, dar o asemenea ipoteză nu poate duce la un rezultat politic concret întrucât directorul SIE este un soi de ambasador în fruntea instituției, având puține pârghii de influențarea vieții parlamentare. La SIE contează prim-adjunctul operativ, nu directorul civil, atunci când vine vorba de  

4. Aranjament Iohannis - Dragnea. Este o ipoteză cu parfum de adevăr, pentru că ea poate fi legată de ceea ce reprezintă după părerea mea, adevărata explicație. Numirea unui nou șef la SIE nu este o operațiune care se desfășoară de pe o zi pe alta, ci necesită un proces îndelungat de verificare, dar și de validare cu principalii parteneri strategici. Deci, numele lui Gabriel Vlase a fost luat în calcul de mult mai multă vereme, decât ne închipuim.

5. Rezolvarea unei situații de criză la SIE.  Poate că puțini își mai aduc aminte despre faptul că Serviciul de Informații Externe funcționează din septembrie 2016 cu un director interimar, în persoana lui gen. Silviu Predoiu, unul din cei mai vechi ofițeri de spionaj aflați în activitate, după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu. Numai că pe data de 5 august 2018, adică peste nici două luni, generalul cu patru stele Silviu Predoiu atinge vârsta maximă la care poate rămâne în activitate. Face 60 de ani. Deci va trece în rezevă, iar situația de la SIE intra într-o zonă a crizei instituționale.

Pensionarea gen. Vasile Sarcă, un alt adjunct al directorului SIE, vă va completa acest tablou. Pentru că potrivit legii "directorul Serviciului de Informaţii Externe aprobă încadrarea, atribuţiile, dotarea, normele de funcţionare, regulamentele şi structurile organizatorice ale unităţilor componente".

Deci dacă Silviu Predoiu se pensionează, cine numește un nou prim-adjunct? Numai un nou director, propus de Președinte și aprobat de Parlament o poate face! Aceasta este adevărata explicație a nominalizării lui Gabriel Vlase.