Iohannis- Antonescu, culisele bătăliei pentru Cotroceni

Iohannis- Antonescu, culisele bătăliei pentru Cotroceni

Crin Antonescu a reintrat în cursa pentru desemnarea prezidențiabilului PNL. Delegația Permanentă, care decide candidatul, este controlată de oamenii lui Klaus Iohannis.

Victoria previzibilă a lui Klaus Iohannis în cursa pentru funcția de președinte al PNL, de la Congresul de sâmbătă al partidului, a fost umbrită de bătălia cu tabăra lui Crin Antonescu pentru rezoluția privind desemnarea prezidențiabilului partidului.

În cursul zilei de vineri, urmare a unei discuții cu Teodor Atanasiu, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a decis să susțină, în cadrul Congresului PNL, adoptarea unei rezoluții prin care să devină candidatul partidului la prezidențiale. Merită precizat însă că, în cursul săptămânii, înainte ca Antonescu să lase de înțeles că nu a renunțat la postura de prezidenţiabil al PNL, tabăra lui Iohannis nu lua în calcul o astfel de rezoluţie. În replică, susținătorii lui Antonescu au dorit ca Congresul să voteze o rezoluție care să conțină atât numele lui Klaus Iohannis, dar și pe cel al lui Crin Antonescu.

Antonescu, primit cu entuziasm

Ne puteți urmări și pe Google News

În momentul în care a fost anunțată rezoluția pentru desemnarea candidatului partidului la președinție, cei din fața sălii au început să scandeze numele lui Crin Antonescu, moment în care Iohannis a pasat conducerea ședinței lui Mircea Ionescu Quintus, care a anunțat că forul care desemnează prezidențiabilul este Delegația Permanentă.

Ulterior, Atanasiu, apropiatul lui Iohannis, a încercat să forțeze un vot asupra prezidențiabilului PNL, spunând că desemnarea acestuia trebuie să se facă de către Congres, amintindu-i lui Antonescude demisia de la șefia PNL.

Ulterior, Quintus l-a întrebat pe Iohannis dacă acceptă să fie prezidenţiabilul partidului. „În cazul în care Congresul va vota pentru mine, voi accepta”, a spus Iohannis. La rândul său, Antonescu a răspuns „da”, fiind aplaudat cu mai mult entuziasm de către sală în comparaţie cu Iohannis.

Văzând că nu are suportul sălii, Iohannis a amânat o decizie asupra rezoluției, anunțând că retrage rezoluția și o trimite în Delegația Permanentă, delegații PNL fiind surprinși de această decizie.

Potrivit surselor EVZ, tabăra lui Iohannis vrea organizarea cât mai rapidă a unei Delegații Permanente pentru a nu permite grupării Antonescu să se repoziționeze. „În baza unor cercetări sociologice serioase și, în mod evident, în baza deciziei Delegației Permanente vom stabili cine este candidatul PNL la funcția de președinte al României”, a afirmat vicepreședintele PNL Ludovic Orban.

Nemulțumiți de deciziile Congresului, șase parlamentari PNL, printre care și fostul ministru Andrei Gerea, au anunțat că demisionează din PNL și se înscriu în formațiunea lui Tăriceanu.

Bătălia pentru vicepreședinți

Lista vicepreședinților PNL a demonstrat că alianța conjuncturală pro-Iohannis: Orban- Petrache-Atanasiu a funcționat. Fruntașii PNL au fost mult mai interesați, pe tot parcursul zilei, de bătălia pentru funcțiile de vicepreședinți. Negocierile s-au dus până în ultima clipă și delegații făceau schimb de bilețele, prin colțurile Parlamentului, care conțineau numele delegaților de votat. Numărătoarea s-a prelungit până la miezul nopții, în condițiile în care au existat acuzații de fraudă între tabere. La final, cei mai votați vicepreședinți au fost Ludovic Orban, Teodor Atanasiu și Dan Motreanu.

Scandalul numelui: PDL se enervează, Klaus retractează

Anunțul lui Klaus Iohannis că „PDL a acceptat” ca noua formaţiune politică, rezultată din fuziunea cu liberalii să se numească PNL, i-a iritat pe democratliberali. După ce aceștia au susținut că nu s-a luat nicio decizie privind denumirea noului partid și că poziția lui Iohannis a fost neinspirată, președintele PNL și-a nuanțat declarațiile. „Înțeleg și respect sensibilitatea unor colegi din PDL legată de nume și identitate. Nu am dorit în niciun fel să lezez această sensibilitate. Afirmația că PDL acceptă numele de PNL pentru noul partid a fost concluzia mea, în urma multor discuții formale și informale”, a scris, aseară, Iohannis pe Facebook.

„Acum trebuie să iasă ei din situația asta nu noi. (...) Noi vrem fuziune, dar de la egal la egal”, au declarat surse din PDL pentru EVZ. Astăzi, democrat-liberalii și liberalii se vor așeza, din nou, la masă. Potrivit unor surse din PNL, Iohannis ar fi făcut acel anunț sâmbătă, în urma unei întâlniri informale cu Vasile Blaga, dar s-a grăbit să anunțe public înțelegerea din dorința de a da o lovitură de imagine la Congresul PNL.

Anterior precizărilor făcute de Iohannis, prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, a subliniat că se impune „o resetare” a discuțiilor cu liberalii. „Am luat act de declaraţiile mai multor lideri politici ai PNL care au anticipat că numele noului partid politic va fi PNL. Respingem categoric orice ton de superioritate în raport cu PDL. PDL nu este un partid cu care să te joci sau pe care să îl atârni la butonieră. PDL cere respect din partea tuturor celorlalte partide politice din România. Sper ca acest lucru să fie auzit şi înţeles”, a declarat Cătălin Predoiu. Totodată, prim-vicepreședintele PDL a precizat că nu e corect ca democrat-liberalii „să afle de la televizor lucruri care se doresc a ne fi impuse”.

La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL, Anca Boagiu, și-a exprimat speranța ca antepronunţarea lui Klaus Iohannis în privinţa numelui viitoarei formaţiuni politice rezultate din fuziunea PDL - PNL să fie „doar o greşeală de exprimare cauzată de emoţia sa de proaspăt preşedinte ales al PNL”. (Carmen Vintilă)