Cazul retrocedărilor din Sibiu. Iohannis acuzat că a transformat o bibliotecă în WC public
- Otilia Luca
- 15 octombrie 2014, 12:35
Retrocedările de imobile din Sibiu în timpul mandatului lui Klaus Iohannis iau forme absurde, prin lichidarea instituţiilor de cultură, scrie ancheteonline.ro. Primarul liberal a desfiinţat o bibliotecă, pentru a fi transformată într-un WC public, iar o librărie a fost evacuată pentru face loc unei bănci.
Este vorba despre imobilul din str. Nicolae Bălcescu nr.29, din centrul vechi al Sibiului, principalul beneficiar al acestei restituiri fiind chiar Iohannis, prin fabricarea de documente false. Iohannis primarul, ca reprezentant al instituţiei publice, a emis o întâmpinare către Judecătoria Sibiu, pentru a apăra interesele cetățeanului Iohannis, parte în proces pentru evacuarea bibliotecii şi retrocedarea spaţiului în care se află, notează jurnaliștii de la Anchete Online.
“Am fost chemat în judecată în faţă Judecătoriei Sibiu de către numiţii Bastea Ioan, Iohannis Klaus Werner şi Iohannis Carmen Georgeta-reclamanţi pentru a se obţine evacuarea subsemnatului din spaţiul locativ situat administrativ în Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr.29. În apărare subsemnatul am invocat incidenţa O.U.G. nr.40/99 în conformitate cu care contractul meu de închiriere cu statul român ( proprietar la dată intrării în vigoare a acestei ordonanţe asupra spaţiului anterior indicat că biblioteca) se prelungea de drept cu încă 3 ani, fiind vorba în speţă de un aşezământ socio-cultural, prima instanţa apreciind greşit că biblioteca nu este aşezământ socio-cultural, a admis acţiunea reclamanţilor şi a dispus evacuarea spaţiului de îndată, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen. Apelând sentinţa la instanţa superioară, Tribunalul Sibiu, am obţinut câştig de cauza, succes care a fost însă de scurtă durata, întrucât reclamanţii au atacat decizia Tribunalului Sibiu nr.84872000 în faţă Curţii de Apel Albă Iulia, instanţa, care interpretând greşit dispoziţiile ordonanţei 40, a casat decizia instanţei de apel şi a menţinut sentinţa nr.784/2000 a Judecătoriei Sibiu pentru aceleaşi motive reţinute deja de instanţa de fond”, susţine Marius Marinescu, cel care a fost aruncat în stradă prin desfiinţarea unei biblioteci publice.
De asemenea, păgubitul precizează într-o notă trimisă la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă, în 2001, că, potrivit ordonanţei 40/1999 “durata contractelor de închiriere pentru suprafeţele locative deţinute de aşezămintele socio-culturale se prelungeşte de drept pentru o perioada de 3 ani. În cazul de faţă este vorba despre o biblioteca organizată sub formă de asociaţie familială şi avizată de către Ministerul Culturii. Instanţa nu a recunoscut că biblioteca este un aşezământ socio-cultural deoarece funcţionează că asociaţie familială şi nu este o organizaţie non-profit, deşi legiuitorul nu prevede o formă expresă de organizare pentru aşezămintele culturale. Menţionez că a fost aafectat interesul comunităţii, fiind vorba despre de biblioteca publică, chiar dacă are capital integral privat, care este recunoscută de către Ministerul Culturii”.
În 2001, după ce a devenit primar al Sibiului, Iohannis a închiriat terenul unui sponsor al său din campania electorală, care l-a transformat în café internet şi WC. Cel care a închiriat, a declarat sub anonimat, că se ducea lunar la Primărie pentru a-i înmâna personal 300 de mărci cât reprezintă chiria. Un an de zile a funcţionat internet-café. Apoi, fosta biblioteca s-a transformat în WC public pentru două terase care funcţionau în spaţiul din centrul Sibiului, în timp ce alt spaţiu din partea din faţă a acestui imobil a fost închiriat unei sucursale de bănci, mai arată sursa citată.