Evenimentul ZileiJustitie30 de ani de la crima ce a îngrozit România: Ioan Luchian Mihalea

30 de ani de la crima ce a îngrozit România: Ioan Luchian Mihalea

30 de ani de la crima ce a îngrozit România: Ioan Luchian Mihalea
Ioan Luchian Mihalea era unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți muzicieni de la începutul anilor '90. Fondator al grupurilor corale Song și Minisong, a cunoscut a cunoscut un succes uriaș cu acestea. Drept care vestea morții sale, asasinat, la 42 de ani, de doi tineri, a căzut ca un trăznet, pe la finalul lui noiembrie 1993.

Ioan Luchian Mihalea a fost omorât în seara de 29 noiembrie 1993, în apartamentul său din Drumul Taberei. Muzicianul, în vârstă de 42 de ani, era căsătorit și avea un băiețel. Criminalii, Nelu Florian Gavrilă şi Ionel Păun, erau doi tineri despre care s-a aflat că aveau legătură cu cercurile homosexuale. De altfel, acesta a fost și scenariul pe care au mers anchetatorii, într-un final.

Inițial, anchetatorii au crezut că este vorba doar despre o crimă în scop de jaf. Din casa lui Ioan Luchian Mihalea au fost furate mai multe echipamente electronice, bijuterii, un ceas de mână, haine, dar și 400 dolari şi 30.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

După 44 de zile, când au fost prinși cei doi criminali, ipoteza polițiștilor avea să fie completată cu alte detalii. Scenariul complet al crimei s-a conturat atunci în investigația făcută de poliție și de procurori.

Luchian Mihalea și Grupul Song
Grupul Song dirijat de Mihalea. Sursa foto: EVZ

Ioan Luchian Mihalea omorât în propria casă

Povestea crimei care a îngrozit România pe 29 noiembrie 1993, a fost relatată, pentru Evenimentul Zilei, de jurnalistul Alecu Racoviceanu. Acesta a ajuns la locul faptei în același timp cu achetatorii,

„Cu halatul alb făceam parte din peisaj. A fost pentru prima oară când am văzut un «policier», un film polițist, pe viu! Am văzut cum un medic observă că-i întuneric pe hol, cere un scaun de la un vecin, se urcă pe el și constată că becul din tavan fusese deșurubat. De acolo s-a recoltat prima amprentă care avea să ducă la prinderea criminalilor”, avea să relateze Alecu Racoviceanu.

Jurnalistul EVZ a dat și alte detalii de la locul crimei, dar și despre cercetările asupra corpului victimei, Ioan Luchian Mihalea.

„Am văzut cum, într-o casă complet răvășită, un polițist, procurorul și un criminalist încercau să-și explice niște zgârieturi în partea de jos a unui perete. Părea că cineva a lovit zidul cu un obiect ascuțit. La o examinare rapidă a trupului au observat că Mihalea fusese lovit în cap tot cu un obiect ascuțit. Atunci și-au dat seama că artistul căzuse și au dedus că, în timp ce-l lovea, ciudata armă a lovit și în perete”, a mai povestit Alecu Racoviceanu.

Omorul care a îngrozit România

Pe 29 noiembrie 1993, cântărețul și compozitorul Ioan Luchian Mihalea era asasinat de doi indivizi. Este vorba despre Nelu Florian Gavrilă, zis Bobiță, și Ionel Păun. Cazul a făcut ocolul României. Toată lumea știa cine este Ioan Luchian Mihalea și toți îi cunoșteau realizările muzicale cu grupul Song.

Polițiștii care au făcut ancheta la fața locului au mers pe ipoteza jafului. Din casa artistului dispăruseră mai multe echipamente electronice de valoare, bani și bijuterii.

Cei doi criminali au fost prinși după 44 de zile. Iar atunci s-a conturat întreg tabloul crimei care a zguduit România. Anchetatorii au descoperit că Ioan Luchian Mihalea era homosexual și că ar fi avut o relație cu unul dintre asasini, Nelu Florian Gavrilă. Afirmațiile au fost contestate de soția artistului, dar susținute de cei doi criminali.

De altfel, au fost identificați după o fotografie găsită în biblioteca lui Mihalea. Unul dintre ei, Nelu Florian Gavrilă, apărea pe plajă, alături de artist.

Ioan Luchian Mihalea ucis cu bestialitate

La anchetă, unul dintre criminal a recunoscut ce s-a întâmplat. Nelu Florian Gavrilă a povestit că l-a adus pe Ionel Păun, acasă la Mihalea, ca să i-l prezinte. Cei doi sperau că artisul îi va recompensa dacă va avea o relație cu tânărul. Doar că nu s-a întâmplat așa.

Ioan Luchian Mihalea le-ar fi vorbit urât și i-a dat afară din casă, moment în care s-ar fi luat la bătaie. Criminalii l-au lovit cu pumnii și un letcon (aparat de lipt) după care l-au strangulat cu un cablu electric. I l-au înfășurat în jurul gâtului și l-au strâns apăsându-l pe piept cu talpa bocancului.

Se spune că artistul ar fi avut o moarte asemănătoare cu cea a mamei sale. Aceasta ar fi murit tot în urma unui jaf și tot strangulată.

Nelu Florian Gavrilă
Nelu Florian Gavrilă Sursa foto: EVZ

Criminalii au fost condamnați pe viață

Asasinii lui Ioan Luchian Mihalea au fost condamnați la închisoare pe viață și au fost închiși în penitenciar. Acolo au petrecut peste 20 de ani din viață, reflectând la atrocitatea pe care au comis-o.

Nelu Florian Gavrilă a fost eliberat din închisoare pe 18 februarie 2015, după ce a stat 21 de ani după gratii. Cel de-al doilea ucigaș, Ionel Păun, a mai stat un an după gratii, fiind eliberat la sfârșitul anului 2016.

 


Accesează: