Managerul Instititului ”Marius Nasta” din București, medicul Beatrice Mahler, a tras un serios semnal de alarmă, referindu-se la criza de medici din secțiile ATI.
Beatrice Mahler spune că medicii sunt și ei oameni, iar capacitatea lor de a rezista la muncă, în secțiile de terapie intensivă, este limitată.
În ultima perioadă, mai spune managerul de la ”Marius Nasta”, au existat cazuri în care medicii și-au dat demisiile. Cu alte cuvinte, au preferat să plece pentru a se feri pe ei de alte probleme de sănătate care pot apărea, ca urmare a expunerii îndelungate la stres.
Din acest motiv, medicii și personalul medical au început să renunțe la locurile de muncă din secțiile ATI. Situația se regăsește în special în rândul medicilor sau asistentelor angajate pe pe perioadă deterimantă, mai exact pe durata stării de alertă.
"Lucrurile sunt diferire pentru fiecare spital. Pentru “Marius Nasta”, care este în subordinea Ministerului Sănătății, posturile pentru medicii de Terapie Intensiva nu au putut fi scoase la concurs pe perioada nedeterminată. Posibilitatea angajării personalului la ATI, în aceste moment este doar pe perioada determinată, adică pe perioada stării de alertă. Există un deficit de personal la ATI, unii dintre ei sunt medicii, dar asistența medicală în aceste secții nu poate fi susținută fără infirmiere și asistenților medicali, care și eu au nevoie de training pentru a face față unui număr mare de aparate pe care sa știe sa le folosească”, a spus Beatrice Mahler.
Nu sunt medici de ATI
Potrivit medicului Beatrice Mahler, de la Instititul de Pneumologie ”Marius Nasta”, există un deficit de personal specializat în terapia intensiă.
„Mai mult, o parte dintre cei care au venit la început în echipă au abandonat lupta, pentru că nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav și care are nevoie de îngrijiri 24 din 24 de ore", a spus medicul.
Criză de medici în sănătate
În România, există județe unde medicii de familie, adică cei care se ocupă de tratarea cazurilor ușoare de infecție ușoară lipsesc.
Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Botoșani, Carmen Nicolau a mărturisit că șapte comune din judeţul Botoşani nu au medic de familie. Populaţia din zonele respective este deservită de cadrele medicale din localităţile limitrofe.
Situație disperată în sănătate. Conform sursei citate, nu sunt acoperite cu medic de familie comunele Avrămeni, Adăşeni, Conceşti, Dimăcheni, Drăguşeni, Manoleasa şi Vorniceni din Județul Botoșani.
Deficitul de medici de familie se menţine în ciuda faptului că autorităţile locale spun că fac eforturi pentru a crea condiții