Investitorii fug de acțiunile rusești după sancțiunile contra Bursei din Moscova

Investitorii fug de acțiunile rusești după sancțiunile contra Bursei din Moscova

Investitorii prietenoși față de rusia au început să fugă de acțiunile rusești, după ce au fost aplicate sancțiuni împotriva Bursei din Moscova.

Moment delicat pentru investitorii de pe Bursa de la Moscova

Investitorii din țări „prietenoase” cu regimul autoritar al lui Vladimir Putin au început să-și vândă frenetic acțiunile rusești, după ce Statele Unite ale Americii au impus sancțiuni împotriva Bursei din Moscova.

Potrivit rezultatelor trimestrului II al acestui an, activele din conturile nerezidenților la brokerii ruși au scăzut cu 9,6%. În cifre absolute, este vorba despre aproape 189 de miliarde de ruble, o scădere până la 1,77 trilioane de ruble.

Acțiunile rusești, abandonate de investitori

Acest exod al banilor de la Bursa din Moscova reiese din datele Băncii Centrale a Federației Ruse, a studiate de publicația economică Kommersant.

O scădere bruscă a activelor se observă deja în conturile clienților brokerilor din zonele offshore internaționale (Insulele Virgine, Panama și Belize), precum și ale țărilor învecinate.

Astfel, activele clienților din Azerbaidjan au scăzut cu 65% (la 0,5 miliarde de ruble), Uzbekistan - cu 30% (la 59,7 miliarde de ruble) și Kazahstan - cu 20% (la 185,8 miliarde de ruble).

Ultima dată când investitorii străini și-au redus investițiile în activele rusești a fost în al treilea trimestru al anului 2022. Apoi au scăzut la 0,5 trilioane de ruble pe fondul sancțiunilor occidentale și al turbulențelor de pe piața de valori.

Acțiunile din Rusia, lovite de sancțiunile SUA

Cu toate acestea, investițiile au crescut, ulterior. Potrivit rezultatelor a șase trimestre încheiate la 31 martie 2024, indicele Moscow Exchange a crescut cu 70%, la 3.333 de puncte. În trimestrul doi a început o corecție, în urma căreia indicele a scăzut cu 5,5%, la 3.154 de puncte.

Situația a fost agravată de sancțiunile americane împotriva Bursei din Moscova, a Centrului Național de Compensare (NCC) și a Depozitarului Național al Decontărilor (NSD).

Investitorii au început să părăsească piața rusă din cauza riscului unor sancțiuni secundare, precum și pentru că tranzacționarea valutară a devenit indisponibilă, spune Gleb Boyko, avocat la firma de avocatură Nektorov, Saveliev and Partners.

Ne puteți urmări și pe Google News